Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Topla čokolada recept

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
topla cokolada recept

Bez obzira na godišnje doba, topla čokolada uvijek je dobar izbor za pospana jutra i mirne večeri. Ako ju povrh svega pijemo u dobrom društvu, doživljaj je potpun.

U nastavku vam nudimo nekoliko savjeta najboljih slastičara kako pripremiti izvrsnu toplu čokoladu uz koju će vam zaigrati srce.

Kvalitetna čokolada

Za pripremu vrhunske topla čokolade nije svaka čokolada prikladna. Što je čokolada od kvalitetnijih sastojaka, ukusnija je i topla čokolada. Neka vam ne bude žao dati koju kunu više, s obzirom da je kvalitetna čokolada prva, i istovremeno najvažnija stvar na popisu savjeta za pripremu najbolje tople čokolade. Nemojte dopustiti da vas zavara visok udio kakaa jer to još ne znači nužno da se radi o kvalitetnoj čokoladi. O njenom okusu najbolje ćete se uvjeriti ako ju kušate prije same pripreme vrućeg i opojno mirisnog napitka.

Koristite čokoladu u prahu

Mnogi za pripremu vruće čokolade koriste kakao u prahu, koji kao nusproizvod u izradi čokolade nastane kad od zrna kakaa proizvode kakao maslac. Ako ste i vi među njima, savjetujemo vam da za pripremu ukusne vruće čokolade koristite čokoladu u prahu.

Odlučite koliko jaku, odnosno slatku toplu čokoladu želite pripremiti

Kod pripreme vruće čokolade od ključnog je značenja udio kakaa u izabranoj čokoladi pa zato s njim nikako ne štedite. Koristite čokoladu s barem 60 % udjelom kakaa ili mnogo višim – viši no što je udio kakaa, intenzivniji je okus pripremljenog napitka. Naravno, napitak možete pripremiti od tamne, mliječne ili čak bijele čokolade, ovisno naravno koliki ste sladokusci.

Ako želite pripremiti toplu čokoladu s bogatim, a istovremeno slatkim okusom, kao osnovu koristite tamnu čokoladu kojoj umjesto šećera možete dodati malo mliječne čokolade.

Važan je i odabir mlijeka

S obzirom da su čokolade bogate kakao maslacem, dodavanje mlijeka s višim udjelom masti nije nužno bolje od dodavanja mlijeka s nižim udjelom masti – naravno, to opet ovisi o ukusu svakog pojedinca. Kao što mora biti čokolada kvalitetna, mora biti kvalitetno i mlijeko.

Topla čokolada za 2 osobe

Vruća čokolada recept – sastojci:

  • 450 ml punomasnog mlijeka
  • 70 g fino naribane čokolade s barem 60 % kakaa
  • 30 g naribane kvalitetne mliječne čokolade
  • 75 ml vrhnje za šlag
  • ¼ čajne žličice cimeta
  • prstohvat soli

Vruća čokolada recept – priprema:

1. Na srednjoj temperaturi zagrijte približno 150 ml mlijeka te ga umiješajte u čokoladu. Miješajte sve dok se čokolada potpuno ne rastopi u mlijeku, a zatim smjesu umutite s preostalim mlijekom i vrhnjem.
2. Nastavite miješati sve dok smjesa ne postane vruća (ne vrela). Zatim smjesi dodajte cimet i sol. Nalijte u zdjelicu i poslužite dok je još vruće.

Još nekoliko korisnih trikova za pripremu vruće čokolade

Predstavljamo vam još nekoliko jednostavnih, ali važnih trikova za pripremu savršene vruće čokolade – na sreću ne treba vam ništa osim štednjaka, metlice i lončića.

Mlijeko zagrijte u lončiću na visokoj temperaturi, no pazite da ne zakipi kako se ne bi prekuhalo i posljedično izgubilo gustoću. Mlijeku zagrijanom na visokoj temperaturi dodajte čokoladu koju ste prije toga držali na sobnoj temperaturi te ponovno zagrijte. Polako dodajte čokoladu i miješajte sve dok se potpuno ne rastopi – pazite da ne zagori. To možete izbjeći tako što ćete čokoladu jednostavno preliti vrućim mlijekom i dobro promiješati.

Vruću čokoladu možete poslužiti na tisuću i jedan način – možete ju obogatiti različitim voćem, orašastim plodovima, keksima ili pak kapljicom omiljenog žestokog pića. Možete dodati i tučeno vrhnje ili ju pak posuti cimetom i muškatnim oraščićem. Oni habriji znaju ju čak i zapapriti. Neobično, no zvuči zanimljivo!

Ne propustite bogatuponudu vrućih čokolada iz naše dobro opremljene online trgovine!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual