Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Koju čokoladu izabrati za pečenje

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
koju cokoladu izabrati za pecenje

Kratak popis čokolada i kako ih je najbolje koristiti.

Izabrana čokolada

Kada se u nama probudi želja za kockicom čokolade, bit će dobra gotovo bilo koja čokolada koja nam je na raspolaganju, bez obzira je li tamna, mliječna ili bijela. Ali kada moramo čokoladu upotrijebiti po receptu, izboru se ipak moramo malo više posvetiti. Izabrana čokolada se mora tako i okusom i teksturom slagati s ostalim sastojcima koje ćemo koristiti za pečenje.

Prije pedeset godina kada nije bilo baš puno izbora čokolade, bila je naravno skoro svaka primjerena, ali danas imamo na raspolaganju toliko vrsta kao nikad dosad, zato možemo to iskoristiti u svoju korist i tako usavršiti naše slastice.

Imamo sve od tamnih, mliječnih, bijelih, za kuhanje, tamnog kakaa i tako dalje. Uz sve te varijante čokolade pravi je izbor za primjenu po receptu zaista teška. Kako dakle izabrati pravu?

Na svakoj čokoladi možemo naći njen sastav. Tako možemo točno vidjeti koliko je udio kakaa i koje sve dodatke sadrži. Čokolade se naravno razlikuju i okusom, teksturom, a što je vrlo bitno pri odabiru.

Neki recepti zahtijevaju mekanu čokoladu, bez bilo kakvih okusa. Tada morate izabrati baš takvu. Ako vaš recept sadrži voćne, kisele okuse kao što je na primjer bobičasto voće ili citrusi, najbolje je uporabiti čokoladu koja ima takav sličan okus.

Najbolji način biranja jest da probate različite čokolade i okuse zabilježite. Tako ćete znati koja više paše uz vaš recept. Ako je u receptu točno navedeno kakva mora biti čokolada, ali biste ju ipak htjeli zamijeniti, pokušajte odabrati takvu koja ima približno istu količinu kakao maslaca kao i navedena u receptu.

Sljedeći faktor o kojem moramo voditi računa jest tekstura čokolade. Puno čokolada je samo po sebi izvrsnog okusa, ali kada su pomiješane i rastopljene prema receptu, mogu se ponijeti sasvim drugačije. Neke postanu suše i gušće, dok druge pak rjeđe i tekuće. To je posebice vidljivo u smjesama po receptima u kojima uz čokoladu dolazi još jedan sastojak, kao na primjer vrhnje.

Za pomoć smo vam pripremili kratak popis čokolada i kako ih je najbolje uporabiti.

Čokolada za kuhanje

Bez čokolade za kuhanje ne možemo ni zamisliti izradu slastica. Kvalitetne čokolade za kuhanje sadrže puno više od 50% kakaa i vrlo malo šećera. Nažalost dandanas na policama možemo naći raznorazne varijante čokolade za kuhanje, zato prije nego li ju kupite provjerite njen sastav.

Čokolada za kuhanje se vrlo teško uporablja samostalno, ali je zato odlična za slastice poput browniesa ili za čokoladnu glazuru. Čokoladu nemojte primjenjivati u receptima koji ne predviđaju uporabu šećera, a koji će poboljšati okus čokolade.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je poznata po svom gorkom okusu jer sadrži visoki udio kakaa. Kreće od 65% kakaa pa sve do 100%. Naravno da možemo logički zaključiti – što ga više ima čokolada je manje slatka. Zato što ove čokolade ne sadrže mliječne sastojke, primjerene su i za primjenu u veganskim slasticama.

Tamnu čokoladu možemo jesti samostalno ili ju možemo uporabiti za pečenje. Dobra je za bogate preljebe ili samo nasjeckana u masi za kekse. Pri primjeni tamne čokolade za pečenje, dobro je pogledati u recept koliko udio kakaa u čokoladi se od vas zahtijeva.

Mliječna čokolada

Svi dobro znamo za mliječnu čokoladu. Ona u suprotnosti od tamne čokolade, naravno sadrži mliječne sastojke. Obično je to mlijeko u prahu. U velikoj većini je čokolada sastavljena od šećera kojemu je dodano približno 20% kakaa.

Zbog šećera u mliječnoj čokoladi moramo kod njenog zagrijavanja biti vrlo pažljivi jer se jako lako zapali. Najlakše ju je uporabiti u receptima u kojima nema pečenja, a to su preljevi za već pečene slastice ili kao punjenje u slasticama.

Bijela čokolada

Sve što bijela čokolada sadrži jest šećer, mlijeko i kakao maslac. U njoj se kakao dijelovi ne nalaze uopće, zato ju zapravo i teško možemo nazvati čokoladom. Zbog visokog udjela šećera dobro se slaže sa slasticama. Obično u receptima koristimo rastopljenu bijelu čokoladu koja zamijenjuje šećer. Bijelu čokoladu u receptima ne možemo uporabiti umjesto tamne ili čokolade za kuhanje jer je osjetljivija na toplinu i zbog toga se brže može zapaliti.

Dakle ako sažmemo: ako čokolade i recepte ne poznajete baš dobro, upotrijebite uvijek onu koja je navedena, tamo je s razlogom. Stručnjaci koji pišu recepte dobro znaju zašto je potrebno uporabiti baš tu čokoladu. Budete li primijenili baš ono što piše, zasigurno će vam to donijeti pozitivne rezultate, a koji će biti vidljivi i na pripremljenom desertu.

Provjeri također koje slatke proizvode imamo uvijek na zalihama. Dostava već idućeg radnog dana! >>

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual