Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Kako pripremiti simpatične cake popse

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 5 minuta
kako pripremiti simpaticne cake popse

Cake popsi, male i slatke slastice na štapiću iz dana u dan sve su omiljenije. Zbog svoje simpatične vanjštine uistinu su posebne pa stoga oduševljavaju djecu, kao i odrasle.

Cake popsi, male i slatke slastice na štapiću iz dana u dan sve su omiljenije. Zbog svoje simpatične vanjštine uistinu su posebne pa stoga oduševljavaju djecu, kao i odrasle. U usporedbi s drugim slasticama imaju nekoliko prednosti, neke od njih su da ih nije potrebno rezati, gubiti vrijeme s posluživanjem i nepotrebno priljati tanjure, a ujedno nećete ni imati problema s ostacima jer ih zasigurno neće ni biti. Za vas smo pripremili postupak izrade tih malih slastica na štapićima s kojima ne možete pogriješiti.

Prije nego li započnete dobro je znati da će vam izrada cake popsa uzeti poprilično vremena, naravno ako želite da izgledaju savršeno.

Recept za odlične cake popse:

Najbolje kod cake popsa jest što ih u potpunosti možete prilagoditi svojim željama. Biskvit od kojeg su napravljene kuglice može biti bilo kakav, od voćnih okusa pa do čokoladnih. Možete primijeniti vaš najdraži recept za muffine, a biskvit ćete umjesto u kalupima za muffine ispeći u ravnom pladnju. Mi ćemo ovoga puta napraviti čokoladne cake popse, a vi možete umjesto čokoladnog tijesta izabrati kakvog želite.

Za čokoladni biskvit potrebno nam je:

  • prašak za pecivo
  • 220 g brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 80 g kakaa
  • 2 jaja
  • 90 g mekanog maslaca


Uz to će nam biti potrebno još:

  • 250 g sira mascarpone
  • Nutella (po želji)
  • štapići
  • bijela/mliječna/tamna čokolada za preljev


Priprema Cake Popsa

Najprije umiješamo maslac i šećer. Zatim u mješavinu dodamo jaja i mlijeko. U posebnoj posudi pomiješamo suhe sastojke i polako ih dodajemo u masu. Pripremljenu masu ulijemo u četverokutni pladanj namazan mašću i pečemo 15 minuta na 180 stupnjeva.

Kada je tijesto pečeno, potrebno ga je razrezati i usitniti na što manje komadiće. To ćemo najlakše napraviti uz pomoć multipraktika. Biskvit je naravno presuh da bi od njega bilo što oblikovali, zato mu moramo dodati mascarpone da bismo ga mogli lakše oblikovati. U ovom koraku možemo dodavati i druge dodatke, recimo razno voće iz kompota itd. Mi smo odlučili da ćemo u biskvit dodati 2 žlice Nutelle (možete staviti i zdravi čokoladni namaz bez dodanog šećera) i učinimo ga još više čokoladnim. Pri dodavanju mascarponea budite oprezni. Najbolje je da ga dodajete postepeno dok tijesto ne postane dovoljno vlažno za oblikovanje kuglica. Ako tijesto bude previše vlažno, kuglice neće stajati na štapićima.

Sljedeći korak je oblikovanje naših cake popsa. U inozemstvu već koriste posebne pladnjeve u kojim je moguće baš direktno ispeći biskvit u obliku kuglica, a zato što kod nas toga još nema, posla se moramo uhvatiti ručno. Pritom si možemo pomoći priborom za serviranje sladoleda u obliku kuglica ili pak običnom žlicom kojom ćemo napraviti jednakomjerno velike kuglice. Kuglicu za kuglicom zatim oblikujemo rukama, dok ne potrošimo svu masu. Zatim ih na neko vrijeme stavimo u hladnjak da se stvrdnu.

Kada se hlađenje privodi kraju moramo pripremiti još preljev za naše cake popse. I preljev ovisi o vašim željama. Možete upotrijebiti bijelu, tamnu ili mliječnu čokoladu. Ako želite cake popse u boji, to ćete najlakše napraviti tako da u bijelu čokoladu dodate malo jestive boje (POZOR: boja ne smije biti na vodenoj bazi!).

Odabranu čokoladu pravilno rastopimo iznad parne kupelji. Zatim štapić na otprilike jedan centimetar uronimo u čokoladu i zabodemo do polovice naše kuglice. Kuglicu na štapiću u potpunosti uronimo u čokoladu i malo ju otresemo kako bi iscurila suvišna čokolada. Pazite da ju je ne vrtite u čokoladi jer ćete je tako nanijeti previše.

Slijedi još najbolji i najzabavniji dio izrade, a to je ukrašavanje. Ako budete vaše cake popse ukrašavali raznim posipima kao što je kokosovo brašno, mrvice, morate to napraviti prije nego li se čokolada na kuglicama stvrdne. A ako se budete odlučili za crtanje po cake popsima, morat ćete najprije pričekati da se čokolada na njima stvrdne. Ukrašene i završene cake popse zabodite u stiropor i stavite na hladno da se pravilno stvrdnu. I dalje ih čuvajte na hladnom. Zbog preljeva oko biskvita, koji služi i kao zaštita, cake popse možete u hladnjaku čuvati čak tjedan dana.

Naše male slastice su spremne za serviranje. Možete ih servirati i u stiroporu koji omotajte papirom u boji, aluminijskom folijom ili ih na stol stavite u čaši. Nadam se da će cake popsi i vas oduševiti u takvoj mjeri kao što su i nas.

Za kraj smo vam pripremili još nekoliko tipičnih zapleta koji se mogu pojaviti kod izrade cake popsa i savjete kojima ih možete rješiti.

Zaplet br. 1: Kuglice cake popsa padaju sa štapića

Rješenje: To je jedan od češćih zapleta kod izrade cake popsa. Razloga za to može biti više. Prvi je sigurno veličina kuglice same, jer zbog prevelike težine kuglica pada. Zato probajte vaše cake popse oblikovati žlicom kako ne bi bili preveliki. Problem može ležati i u predebelom sloju preljeva koji kuglicu vuče dolje.

Zaplet br. 2: Kuglice cake popsa nisu glatke

Rješenje: Ovaj zaplet nastaje zbog tijesta naših cake popsa. Prvo pazite da tijesto ne bude previše pečeno, a ujedno umijesite tijesto zajedno sa mascarponeom kako bi postalo dovoljno vlažno za oblikovanje. I kod oblikovanja kuglica pazite da svaku strpljivo oblikujte svojim dlanovima.

Zaplet br.3: Ispucali cake popsi

Rješenje: Ispucali cake popsi nastaju zbog prevelike temperaturne razlike preljeva i same kuglice. Kada kuglicu izvadimo iz hladnjaka ona je hladna, a čokolada topla. Taj zaplet možemo riješiti tako što ćemo cake popse iz hladnjaka izvaditi već neko vrijeme prije nego ih počnemo umakati u čokoladu i paziti da ne bude prevruća.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual