Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Hoće li zaista uskoro ponestati čokolade?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
hoce li zaista uskoro ponestati cokolade

Ako ste strastveni čokoholičar, mora da vam nije bilo svejedno dok ste čitali gornji naslov. Ali nažalost, ne radi se o prvoaprilskoj šali.

Kakaovcu, stablu od kojeg se dobiva kakao, naime prijeti izumiranje zbog klimatskih promjena koje se događaju u posljednje vrijeme.

Više od pola sveukupne čokolade dolazi iz Afrike

Kakaovac je zimzeleno stablo s bijelim cvjetovima i šarenim plodovima koje najbolje uspijeva u vlažnom tropskom podneblju s bogatom zemljom i puno hladovine, kiše i stabilnim visokim temperaturama. Za rast ima poprilično nezahvalne zahtijeve jer može rasti samo u uskom pojasu blizu ekvatora, gdje su temperatura, kiša i vlaga relativno stabilni kroz cijelu godinu. Stanje je posebno zabrinjavajuće jer više od pola sve čokolade na svijetu dolazi iz dvije zemlje zapadne Afrike – Obale Bjelokosti i iz Gane. Ovome divnom stablu, čije ime na latisnkom jeziku znači »hrana bogova« zbog viših temperatura i pomanjkanja padalina prijeti izumiranje do 2050. Prema trenutnim prognozama sljedećih će godina proizvodnja čokolade pasti za čak 100.000 tona godišnje – pravi strah i trepet svakog čokoholičara!

Američki znanstvenici ujedinili su snage sa svjetski poznatim izrađivačima čokolade

Znanstvenici na kalifornijskom sveučilištu odlučili su ujediniti snage s američkim proizvođačima slatkiša Mars, najpoznatijim po čokoladicama Snickers. Zajedno se trude da ljubitelje čokolade spase od ove katastrofe. Istražuju mogućnosti primjene tehnologije CRISPR uz pomoć koje bi se kakaovci lakše odupirali novim klimatskim promjenama.

Kakaovcu, stablu od kojeg se dobiva kakao, naime prijeti izumiranje.

Ta tehnologija znanstvenicima omogućava mijenjanje DNK-a, što dosad još nije bilo moguće. Novo otkriće objeručke će prihvatiti posebice u zemljama u razvoju jer je tamo kakao za mnoge glavni izvor preživljavanja. Bude li išlo sve po planu, kakaovci će se u budućnosti moći suočavati sa sve sušim i toplijim podnebljem te pomanjkanjem vode, a što je dosad utjerivalo strah u kosti poljoprivrednicima diljem svijeta.

Što mi čokoholičari možemo napraviti?

Čokolada se dosad mnogima činila kao sama po sebi logična, ali otkako se čokoladni svijet našao u krizi, dobro bi bilo da svatko od nas nešto učini da čokolada ostane konstanta u našim životima. Vrlo je važno da ju ispravno čuvamo jer nije svako mjesto primjereno za pohranu čokolade. Time ćemo se pobrinuti da ju nepotrebno ne bacamo i pokazati da nam je stalo da ova uskuna delicija ostane u našim životima.

1. Čokoladu ne izlažemo jakim mirisima i direktnoj sunčevoj svjetlosti

Čokoladu ne pohranjujemo uz hranu koja ima jake mirise jer ih čokolada upija tako reći kao gljiva. Osim toga ne izlažemo je direktnoj sunčevoj svjetlosti, jer čokolada zbog toga može izgubiti svoj pravi okus i oblik. Preporučljivo ju je čuvati u nepropusnoj posudi jer time možemo sačuvati njenu pravu aromu.

2. Pohranjujemo ju na suhom mjestu

Jedan od glavnih neprijetalja čokolade jest vlaga, ona može uzrokovati kondenziranje čokolade, čime se uništava njen pravi oblik. Naravno da je čokolada unatoč visokom stupnju vlažnosti još uvijek jestiva, ali niti približno nije tako ukusna kakva bi inače bila.

3. Pohranjujemo ju na temperaturi od oko 17 °C

Osim jakih mirisa i vlage, na čokoladu utječe i vrućina. Ona ne samo što uništava njen oblik, već i njen okus odnosno aromu. I u slučaju previsokih temperatura čokolada je još uvijek jestiva, ali kakao maslac koji je u čokoladi, izaći će na površinu i na površini će se pojaviti svjetle mrlje. S druge strane ni preniske temperature nisu baš dobrodošle za čokoladu jer isto tako može doći do pojavljivanja svjetlih mrlja odnosno »cvjetanja čokolade«. Stoga vam ne preporučujemo pohranjivanje u hladnjaku – radije ju spremite u ladicu gdje će imati idealne uvjete.


Hoće li zaista ponestati čokolade u idućih 30 godina, naravno ostaje stvar rasprave. U tri desetljeća može se puno toga promijeniti; znanstvenici upozoravaju da su kakaovci ugroženi, ali ne mogu sa sigurnošću prognozirati hoće li nestati s lica Zemlje. Mišljenja stručnjaka se stoga razlikuju – dok neki najavljuju katastrofu, drugi kažu da još nema posebnog razloga za brigu. Ali jedno je sigurno: budućnost čokolade je zbog klimatskih promjena prilično neizvjesna, zato si bez previše razmišljanja priuštite pokoji dodatan komadić svoje najomiljenije čokolade – nema mjesta grižnji savjesti!

IZVORI:
- https://www.businessinsider.com/when-chocolate-extinct-2017-
12?utm_source=feedly&utm_medium=webfeeds

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual