Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Čokoladni namaz? Prvo provjerite nutritivnu vrijednost!

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
cokoladni namaz prvo provjerite nutritivnu vrijednost

Najpoznatiji čokoladni namaz dokazano je nezdrav, no postoji i onaj kojim bez grižnje savjesti možete hraniti svoje dijete!

Najpoznatiji čokoladni namaz je dokazano je nezdrav, no postoji i onaj kojim bez grižnje savjesti možete hraniti svoje dijete!

Jeste li se ikad zapitali zbog čega ljudi jedu? Istina je, tijelo treba energiju, mjerenu u kalorijama, ali to nije glavni razlog. Jedemo zato što naše tijelo treba hranjive tvari! Zdrava prehrana se usredotočuje upravo na to - na opskrbljivanje tijela makro i mikro hranjivim tvarima koja su nužna za njegovo ispravno djelovanje. Energija dolazi zajedno s njima. A kada jedemo razmišljajući samo o kalorijama zdravlje se ruši. Energetski pojedemo dovoljno, ali ne ono što trebamo, zato možemo imati i problema s prekomjernom tjelesnom težinom, ali i pothranjeni i posljedično bolesni.

Najpoznatiji čokoladni namaz dokazano je nezdrav, no postoji i onaj kojim bez grižnje savjesti možete hraniti svoje dijete!

Hrana koja nam daje najviše energije, a najmanje pravih hranjivih tvari je slatka hrana. Ona je često prilično prazna odnosno siromašna zbog velikog udjela šećera, a malo bjelančevina, vlakana, zdravih masti, vitamina i minerala. Najžalosnije je naravno to da se upravo takva hrana najčešće oglašava kao ona koja je namijenjena djeci – onima kojima je zbog rasti i razvoja potrebno najviše hranjivih tvari!

Među slatkim proizvodima za djecu nalazimo one koje se neprimjerno oglašavaju kao "s puno mlijeka i kalcija", a kod kojih se prešućuje koliko šećera i palminog ulja sadrže. To još više vrijedi za čokoladne namaze. Ali ne sve – sve češće u prodavaonicama možemo pronaći i one koji nisu nezdravi.

Tri milijuna za obmanjivanje roditelja

Jeste li dovoljno kritični dok pratite televizijske oglase, vjerujete li u sve što vam govore? Svi smo vjerojatno već shvatili da sredstva za uklanjanje mrlja nemaju obećani učinak, da s pojasom za mršavljenje nećemo ukloniti masne naslage na trbuhu, da se uplaćivanjem listića za loto nećemo obogatiti. Isto bi moralo vrijediti i za hranu. Ali što kad mediji znaju biti tako uvjerljivi ...

Najpoznatija robna marka čokoladnog namaza dugo se godina oglašavala sa sloganom "zdravi doručak" i tvrdila da je u njenom proizvodu obilje kakaa i lješnjaka. A zato što regulacije u obliku zakona nije bilo, roditelji su djeci svako jutro tako rado davali čokoladni namaz i vjerovali kako im omogućavaju zdravi doručak. No istina je daleko od toga: udio kakaa i lješnjaka je minimalna, većinu namaza čine šećer i mast. Athena Hohenberg iz Kalifornije se 2010. godine, kada se sve to otkrilo, osjetila izdanom – svoje je dijete zbog laži proizvođača hranila nezdravo! I zato što Amerikanci za razliku od Europljana u slučajevima kada osjete da su prevareni, puno se lakše poslužuju prava koje im omogućava sudski sustav, odlučila se za tužbu.

I kakav je bio rezultat? Gospođa Hohenberg je u nagodbi dobila od proizvođača više od tri milijuna dolara! Ali time se nije pobrinula samo za sebe. Postigla je to da je proizvođač pristao na promijenjeno označavanje, oglašavanje i marketing proizvoda. Danas možemo svi detaljno pročitati što njegov namaz sadrži, više ne vrijedi kao zdrav i preporučiv, a prije svega je izgubio naziv čokoladni namaz. Institucije diljem svijeta reagirale su na to i odredile da za uporabu naziva čokoladni namaz proizvod mora sadržavati priličan udio čokolade odnosno kakaa, u suprotnom taj naziv ne mogu koristiti.

Čokoladni namaz koji brine o zdravlju

Vaša djeca ne mogu zamisliti palačinke bez čokoladnog namaza? Najjednostavnije će biti da nad vodenom parom rastopite malo kvalitetne čokolade i dodate malo kokosovog ili drugog zdravog ulja ili maslaca (od kakaa, kikirikija itd.), a inače možete u prodavaonicama s kvalitetnim čokoladnim proizvodima i zdravim namirnicama već pripremljene namaze. Isti sadrže puno kakaa i lješnjaka, u njima ima zdravih masti, a šećer se ne dodaje – u slučaju potrebe za slađim okusom za to brinu zdrava prirodna sladila, na primjer stevija. Palačinke ili doručak mogu biti zdravi ako ne kupujete jeftine proizvode, već pazite na kvalitetu – i naravno pročitate podatke o hranjivoj vrijednosti proizvoda. Ne zaboravite: nisu važne kalorije, već hranjive tvari!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual