Sufle s malinama iz ruku Masterchef majstora

Vrijeme pripreme 45 min
Sastojci: 15
Zahtjevnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars
(1)

Sufle ili „soufflé” klasična je slastica koji inače zahtijeva zavidnu razinu slastičarskih vještina. Sufle se može pripremiti s krem sirom, ali pravi čokoholičari priznaju samo čokoladni sufle. Međutim, ovaj smo put smislili Masterchef master recept; Gordon Ramsay radi verziju suflea koja sadrži mješavinu malina u kombinaciji s dekadentnom kremom za savršeni domaći nabujak od malina.

Dobar sufle trebao bi imati hrskave rubove koji izlaze izvan posude za pečenje nabujka. Kako bi recept uspio kako želimo, važno je slijediti korake i točno izvagati sastojke. To je zlatno pravilo svakog recepta, ali pri pripremanju nabujka morate ga se uistinu precizno držati.

Pri kupnji BAM proizvoda možete upotrijebiti kod RECEPT koji vam donosi 10 % popusta na cijelu narudžbu.

Prije svega važno je slijediti redoslijed koraka. Najviše pažnje treba posvetiti bjelanjcima jer su potpuno prozračni bjelanjci temelj uspješnog nabujka. Ako se šećer doda prerano, on će otežati bjelanjke. Stoga bjelanjke tucite do ⅔, a tek zatim dodajte šećer. Šećer se dodaje tapkanjem, tako da samo mala količina šećera „potisne” bjelanjke.

Zanimljivost: Gordon u svojem restoranu „Gordon's” za svaku narudžbu nabujka priprema tri – jedan za gosta, jedan za test i jedan za slučaj da nešto pođe po zlu s prvim nabujkom.

Pazite da bjelanjci ne dođu u dodir s vodom jer to može pokvariti teksturu bjelanjaka. Provjerite jesu li i posude i pribor čisti i potpuno suhi.

S vama dijelimo recept za pripremu pirea od malina i slastičarske kreme za nabujak. Oba se zatim upotrebljavaju u pripremi klasične francuske slastice.

BAM savjet: Gordon u pripremi svoje omiljene slastice dva puta premazuje posudice maslacem zbog čega nabujak jako lijepo naraste, što je i jedna od njegovih glavnih karakteristika.

Sastojci su prikladni za 4 nabujka pripremljena u posudicama dimenzija 3,5 x 2.

Ako ne volite nabujak od malina, možete napraviti i čokoladni nabujak. S vama dijelimo dva recepta:

Preuzeto iz recepta: Gordon Ramsay

Sastojci

Za pire od malina:
  • 600 g zamrznutih malina
  • 6 žlica šećera
Za slastičarsku kremu za nabujak:
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 65 g velikih žumanjaka
  • 62 g šećera
Za nabujak:
  • 40 g slastičarske kreme za nabujak
  • 210 g velikih bjelanjaka
  • 45 g šećera
  • 1 kriška limuna
  • 110 g maslaca sobne temperature

Upute za pripremu

Za pripremu pirea od malina:
1. Korak
Sve sastojke dodajte u srednje veliku posudu, pokrijte poklopcem i kuhajte na srednjoj vatri 5 do 8 minuta ili dok sastojci ne omekšaju. Skinite poklopac i nastavite kuhati. Kuhajte dok ne ispari višak vode koji nastaje tijekom kuhanja na pari. Zatim kuhajte još 5 minuta, odnosno dok tekućina ne dobije teksturu sirupa. Nemojte dopustiti da tekućina posmeđi. Kuhanu mješavinu ulijte u blender i miješajte prvo na niskoj brzini, a zatim postupno povećavajte brzinu. Rezultat bi trebao biti ravnomjerna tekstura koja je gotovo nalik marmeladi. Uzmite cjedilo srednje veličine i stavite ga na posudu. Pire od malina ulijte u cjedilo i procijedite uz pomoć gumene lopatice. 100 grama pirea spremite i ohladite kao bazu za nabujak. Preostali pire neka bude topao ili sobne temperature jer ćemo ga upotrijebiti za ukras.
Za pripremu slastičarske kreme:
1. Korak
Lagano zagrijavajte mlijeko na srednjoj vatri 3 do 5 minuta ili dok ne počne ključati. U srednje velikoj posudi pomiješajte žumanjke, šećer, kukuruzni škrob i BAM pastu od vanilije. Miješajte dok se sastojci dobro ne povežu. U mješavinu od žumanjaka polako u manjim količinama dodajte polovicu mlijeka. Mlijeko treba dodavati postupno kako se žumanjci ne bi skuhali. Kad se u posudu ulije polovica mlijeka, u lonac u kojem je ostala druga polovica mlijeka ulijte mješavinu od jaja i miješajte na srednjoj vatri dok mješavina ne postane gusta i kremasta. Pazite da krema tijekom kuhanja ne dobije boju. Slastičarsku kremu ulijte u posudu za pečenje ili veliku zdjelu i prekrijte folijom tako da folija izravno dodiruje kremu. Stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
Za pripremu nabujka:
1. Korak
Unutarnje dno i okomite stijenke posudica za nabujak premažite tankim slojem maslaca. Posudice hladite najmanje 30 sekundi. Tako će se maslac stvrdnuti. Premažite još jednim tankim slojem maslaca. Stavite posudice u hladnjak i za to vrijeme pripremite tijesto. Trećinu dobivene beze kreme dodajte u posudu sa slastičarskom kremom i mješavinom pirea od malina. Miješajte sve dok mješavina ne bude potpuno glatka. Zatim dodajte preostalu beze kremu. Napunite posudice do vrha te njima lagano lupnite po ravnoj površini kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila u posudici. Slastičarskom lopaticom poravnajte vrhove nabujka. Očistite višak tijesta s vanjske strane posudica. Na pekač nemojte odjednom stavljati više od dvije posudice. Nabujak pecite na srednjoj rešetki 10 do 12 minuta.
Dekoracija
1. Korak
Pečene nabujke posipajte šećerom u prahu, na sredinu stavite svježe maline i poslužite. Po želji dodajte i pire od malina.

Proizvodi iz trgovine Pogledaj više

Recipe author:
Urša R.
Urednica
Mogla bi imati još ljepši posao od rada s čokoladom?

Ostali recepti Pogledaj ostale recepte

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.