Torta Pavlova

Vrijeme pripreme 2 dva sata
Sastojci: 5
Zahtjevnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars

Što je ta poznata „torta Pavlova”? Pavlova je desert popularan na Novom Zelandu i u Australiji, a sve se češće priprema i kod nas. S obzirom na sastojke, sama priprema čini se vrlo jednostavnom jer se torta Pavlova radi od bjelanjaka koji se peku u relativno hladnoj pećnici. U torti Pavlova bjelanjci daju žilavo-hrskavu teksturu na vrhu, unutrašnjost joj je mekana, a rubovi pak moraju biti vrlo hrskavi. To su tri potpuno različite teksture u samo jednom zalogaju. 

Obično se ukrašava različitim preljevima, svježim tučenim slatkim vrhnjem i svježim voćem. Bezglutenska je, lagana, slatka, a povrh svega, osvježavajuća u vruće dane.

Tortu Pavlova nije zahtjevno pripremiti ako se tijekom pripreme pridržava navedenih sastojaka i postupka.

BAM savjet: za pripremu upotrijebite bjelanjke sobne temperature jer će se prije dobiti prozračna struktura no kad su bjelanjci hladni.

Recepte za druge voćne torte i voćne deserte možete pronaći ovdje.

Sastojci

Sastojci za tortu pavlova
  • 1/2 žličice vinskog praška za pecivo
  • 1 žličica kukuruznog škroba

Upute za pripremu

Priprema
1. Korak
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Veliki pekač obložite papirom za pečenje ili silikonskom oblogom za pečenje.
2. Korak
Tucite bjelanjke ručnim mikserom dok ne nastanu mekani vrhovi, oko 5 minuta. Dodajte šećer u dva puta tako da 30 sekundi miješate na srednjoj brzini, zatim ponovo na najvećoj brzini onoliko dugo koliko je potrebno da nastanu sjajni čvrsti vrhovi, približno 2 minute. Vrhovi bi trebali biti toliko čvrsti da se ne pomaknu kad nastavak za miješanje držite uspravno.
3. Korak
Dodajte BAM pastu od vanilije i miješajte još 1 minutu. Vrhovi bi i dalje trebali biti vrlo čvrsti. Ako nisu, nastavite miješati velikom brzinom. Polako dodajte vinski prašak za pecivo i kukuruzni škrob špatulom.
4. Korak
Pripremljenu smjesu za tortu Pavlova rasporedite u pekač promjera 20 ili 23 cm. Po želji stražnjom stranom velike žlice možete napraviti ukrasne vrhove. Pripazite da rubovi budu razmjerno visoki i da sredina lijepo utone.
5. Korak
Stavite tortu Pavlova u pećnicu. Čim zatvorite vrata pećnice, smanjite temperaturu na 95 °C. Pecite dok se kolač ne stisne i osuši, oko 90 minuta. Ako primijetite da dijelovi postaju smeđi, okrenite pekač. Što manje otvarajte pećnicu jer će hladan zrak usporiti ili naštetiti pečenju torte Pavlova.
6. Korak
Kad je torta pečena, isključite pećnicu i ostavite tortu da se hladi u pećnici. Kad se ohladi, možete je pokriti i čuvati na sobnoj temperaturi do 2 dana. Još bolji okus možete dobiti dodavanjem BAM preljeva, voća ili tučenog slatkog vrhnja. Dobar tek!

Proizvodi iz trgovine Pogledaj više

Recipe author:
Urša R.
Urednica
Mogla bi imati još ljepši posao od rada s čokoladom?

Ostali recepti Pogledaj ostale recepte

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.