Mascarpone kocke od čokolade i maline

Vrijeme pripreme 2 dva sata
Sastojci: 17
Zahtjevnost

Autorica recepta: Nina Kastelic, www.leaneen.com

Količina sastojaka je za kalup veličine oko 25x25 cm.

Sastojci

čokoladni biskvit
  • 3 jaja (veličina M)
  • 120 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
Čokoladna krema
  • 200 + 250 ml slatkog vrhnja
  • 300 g mascarpone sira
Krema od malina
  • 350 g mascarpone sira
  • 350 g malina
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 6 listova želatine (10 g mljevene bijele)

Upute za pripremu

Postupak pripreme čokoladnog biskvita
1. Korak
Jaja sa šećerom miješamo oko 7-8 minuta na najvećoj brzini, tako da dobijemo svijetlu i paperjastu smjesu. Volumen treba biti nekoliko puta veći.
2. Korak
Zatim dodamo ulje i mlijeko te miješamo još minutu ili dvije na srednjoj brzini.
3. Korak
Na kraju još dodamo prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom.
4. Korak
Pomoću lopatice lagano umiješamo suhe sastojke. Miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu bez grudica.
5. Korak
Kalup premažemo maslacem, pospemo brašnom i višak brašna istresemo.
6. Korak
Masu ulijemo u kalup i poravnamo je. Biskvit pečemo na 180 °C oko 15-20 minuta (ovisno o pećnici).
7. Korak
Drvenim štapićem provjerimo je li pečen - ako na štapiću nema ostataka biskvita, znači da je pečen.
8. Korak
Kad se čokoladni biskvit ohladi, odrežemo gornji dio ako biskvit nije potpuno ravan.
9. Korak
Biskvit navlažimo mlijekom u kojem smo rastopili jednu veliku žlicu čokoladnog namaza.
10. Korak
Dobro je ako imamo kalup s uklonjivim obodom, tako da unutrašnjost kalupa možemo obložiti acetatnom folijom kako se kreme ne bi lijepile za rub kalupa te kako bi prilikom rezanja bilo što manje ostataka.
Postupak pripreme čokoladne kreme
1. Korak
Početak pripreme kreme isti je kao i za čokoladni ganache - 200 ml slatkog vrhnja zagrijavamo do vrenja i zatim njime prelijemo komadiće čokolade.
2. Korak
Ostavimo 30 sekundi i zatim miješamo, tako da se sva čokolada rastopi i dobijemo jednoličnu smjesu.
3. Korak
Dok se čokolada hladi, mikserom promiješamo mascarpone sir.
4. Korak
U mascarpone sir dodamo ohlađenu čokoladu i miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
5. Korak
Na kraju lopaticom lagano umiješamo još 250 ml tučenog slatkog vrhnja.
6. Korak
Čokoladnu kremu stavimo u kalup te je poravnamo po biskvitu.
7. Korak
Kalup stavimo u hladnjak da se krema ohladi i stvrdne.
Postupak pripreme kreme od malina
1. Korak
Maline kuhamo na laganoj vatri, tako da se smekšaju i štapnim mikserom ih zgnječimo u pire.
2. Korak
Pire ne treba procijediti jer se koštice uopće ne osjećaju u kremi.
3. Korak
Mascarpone sir pomiješamo s ohlađenim pireom od malina u jednoličnu kremu.
4. Korak
Želatinu pripremimo prema uputama na poleđini vrećice i rastopimo je s dvije žlice kreme.
5. Korak
Želatinu pripremimo prema uputama na poleđini vrećice i rastopimo je s dvije žlice kreme.
6. Korak
Umiješamo je u maline i mascarpone sir.
7. Korak
Zatim lopaticom lagano umiješamo tučeno slatko vrhnje.
8. Korak
Na stvrdnutu čokoladnu kremu stavimo kremu od malina i poravnamo je.
9. Korak
Ostavimo ih u hladnjaku preko noći da se dobro ohlade i stvrdnu.

Proizvodi iz trgovine Pogledaj više

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Ostali recepti Pogledaj ostale recepte

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.