Madžarska tradicionalna torta: doboš

Vrijeme pripreme 1 jedan sat 30 min
Sastojci: 13
Zahtjevnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars


Tortu, koja je zbog sastojaka i pripreme dobila nadimak „elegantna torta”, osmislio je i nadjenuo joj naziv mađarski slastičar Jozsef C. Dobos davne 1884. Doboš torta je mađarska biskvitna torta sa sedam tankih slojeva. Slojevi su ispunjeni bogatom kremom od čokolade i maslaca, a gornji sloj torte preliven je karamelom. Doboš torta može se posuti mljevenim lješnjacima, kestenima, orasima ili bademima.


Ljubitelji karamele mogu potražiti ostale slastice s karamelom OVDJE.

Sastojci

Sastojci za biskvit
  • 80 g neslanog maslaca
  • 200 g šećera
  • 4 velika jaja (na sobnoj temperaturi)
Sastojci za nadjev
  • 5 velikih bjelanjaka 
  • 200 g šećera
Sastojci za preljev
  • 70 g šećera
  • 75 ml vode

Upute za pripremu

Priprema biskvita
1. Korak
Zagrij pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
2. Korak
U velikoj zdjeli pomiješaj maslac, šećer i miješajte dok smjesa ne postane rahla i spužvasta.
3. Korak
Zatim umuti 4 jaja, jedno za drugim. Dodaj brašno i BAM pastu od vanilije i miješaj sve dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
4. Korak
Dno pekača promjera 23 cm lagano premaži maslacem. Predlažem da svaki sloj torte pečeš zasebno, jer na ovaj način dobiješ ujednačene slojeve.
5. Korak
Peci svaki sloj 7 minuta ili dok rubovi malo ne porumene.
Postupak pripreme čokoladne kreme
1. Korak
Odvojeno otopi BAM mliječnu i tamnu čokoladu u vodenoj kupki. 
2. Korak
U velikoj posudi istuci 1 kg maslaca. Najprije muti 2 minute pri minimalnoj brzini, a zatim 3 minute pri srednjoj brzini i 5 minuta pri maksimalnoj brzini.
3. Korak
Stavi u posudu pet bjelanjaka i šećer i polako zagrijavaj na približno 50 Celzijevih stupnjeva. Prebaci u posudu za miješanje i snažno istuci. Muti sve dok se ne stvore čvrsti vrhovi.
4. Korak
Smjesi dodaj ohlađenu čokoladu i maslac pomiješan sa šećerom. Stavi smjesu u hladnjak.
Priprema preljeva
1. Korak
Pripremi pečeni sloj biskvita i stavi ga na rešetke. Stavi papir za pečenje ispod rešetki kako bi se ocijedio višak preljeva od karamele.
2. Korak
U mali lonac stavi šećer i vodu.
3. Korak
Kuhaj dok se šećer potpuno ne otopi. Bez miješanja kuhaj dok se šećer ne otopi i poprimi zlatno-smeđu boju.
4. Korak
Kad se šećer otopi i pretvori se u kremasti karamel, prelij ga po pripremljenom sloju biskvita dok je još vruć. Možeš upotrijebiti i BAM preljev od slane karamele.
5. Korak
Zareži pripremljeni sloj karamele nožem tako da podijeliš tortu na šesnaest jednakih komada. Pazi da ne zarežeš preduboko.
Izrada torte
1. Korak
Kremu pripremljenu od maslaca i čokolade ravnomjerno rasporedi po sloju biskvita. Ponavljaj postupak sve dok ti ne ostane samo gornji sloj torte (već premazan preljevom od karamele). Odvoji malo kreme sa strane za premazivanje torte.
2. Korak
Preostalim nadjevom premaži tortu. Po želji ukrasi mljevenim lješnjacima. Tradicionalnu mađarsku tortu stavi u hladnjak i posluži je hladnu.

Proizvodi iz trgovine Pogledaj više

Recipe author:
Urša R.
Urednica
Mogla bi imati još ljepši posao od rada s čokoladom?

Ostali recepti Pogledaj ostale recepte

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.