Karamelna pita

Vrijeme pripreme 1 jedan sat
Sastojci: 15
Zahtjevnost

Zlatna čokolada oduševljava nježnom zlatnom bojom. Riječ je o bijeloj čokoladi u koju se dodaju karamelizirani šećer i mlijeko. BAM Gold - zlatna čokolada s notom karamele, maslaca i vrhnja, intenzivnog okusa karamele i blago slanog okusa te kremaste svilenkaste teksture. U receptu za pitu od karamele savršeno se povezala s ostalim BAM proizvodima za pečenje.

Sastojci

Sastojci za dno od keksa
  • 35g kokosovog šećera
  • 110g rastopljenog maslaca
Sastojci za kremu
  • 150g mlijeka
Sastojci za nadjev
  • 180g slatkog vrhnja
  • 70g kokosovog šećera

Upute za pripremu

Priprema dna od keksa
1. Korak
Kekse sameljite u blenderu dok ne dobijete teksturu nalik pijesku. Dodajte preostale sastojke i dobro promiješajte. U blago nauljenom kalupu za pečenje promjera 18 cm oblikujte ravno dno i ostavite sa strane dok pripremate kreme.
Priprema kreme
1. Korak
Pomiješajte sastojke i ostavite stajati 2 minute. Kremu sam napravila prilično gustu, ali i dalje mazivu jer se kasnije još dodatno stvrdne u hladnjaku. Kremu premažite po dnu od biskvita, ali ostavite 1 cm do ruba nenamazan.
Priprema karamele
1. Korak
Slatko vrhnje i kokosov šećer prokuhajte na srednje jakoj vatri. Kad prokuha, malo smanjite vatru i pustite da se kuha dok se malo ne zgusne. Između redovito miješajte. Nakon otprilike 15 minuta smjesa bi se već trebala malo zgusnuti, pa u nju prosijte škrob i dodajte čokoladu. Sve promiješajte i pustite da se kuha na laganoj vatri još nekoliko minuta dok se čokolada ne otopi, a masa ne zgusne. Dobivenu karamelu prelijte preko dna od biskvita i kreme od vanilije tako da potpuno pokrije oboje. Stavite u hladnjak na najmanje 15 minuta, a u međuvremenu pripremite ganache.
Postupak pripreme čokoladne glazure
1. Korak
Zagrijte slatko vrhnje na laganoj vatri i malo prije vrenja dodajte čokoladu i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite da se malo ohladi, dodajte pumpicu paste od vanilije i krispije od karamele te promiješajte. Prelijte preko sloja karamele, po želji pospite krispijima od karamele i stavite u hladnjak na najmanje 3 sata, odnosno dok se svi slojevi ne stvrdnu. Ja sam ostavila preko noći kako bi se svi slojevi lijepo stvrdnuli te kako bi rezanje bilo puno lakše.

Proizvodi iz trgovine Pogledaj više

Urša R.
Urednica
Mogla bi imati još ljepši posao od rada s čokoladom?

Ostali recepti Pogledaj ostale recepte

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.