Božićni šećerni kolačići

Vrijeme pripreme 2 dva sata
Sastojci: 8
Zahtjevnost
Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars Recipe stars

Danas je dan kad službeno možemo započeti blagdansku sezonu pečenja. Popis obavezno mora početi receptom za klasično ukrašene božićne kolačiće. Ne postoji ništa bolje od običnih božićnih šećernih kolačića. Njihova priprema jako je jednostavna jer nam je za pripremu potrebno manje od deset sastojaka koji su svima dobro poznati i sigurno ih uvijek imate kod kuće.

Kolačići koje pripremate po ovom receptu bit će mekani, ali lagano hrskavi. Kolačići će tijekom pečenja zadržati odabrani oblik, s lijepom ravnom površinom za ukrašavanje. Upravo zbog jednostavnih sastojaka, ovaj je recept lagan i dostupan svima.

BAM savjet: preporučujemo da upotrijebite jaja sobne temperature. Ona će se lakše i brže sjediniti s tijestom za kolačiće. Još jedan savjet: ako je u receptu naveden maslac sobne temperature, uvijek upotrijebite i jaja sobne temperature.

Uz božićne šećerne kolačiće možete poslužiti i:

Sastojci

Za božićne kolačiće

Upute za pripremu

Priprema tijesta za kolačiće
1. Korak
U velikoj posudi ručnim ili stajaćim mikserom mutite maslac dok dobijete kremastu i glatku smjesu – približno 1 minutu. Dodajte šećer i tucite na velikoj brzini da smjesa postane lagana i prozračna, oko 3 do 4 minute. Po potrebi ostružite stranice i dno posude. Dodajte jaje, BAM pastu od vanilije i mutite na srednjoj brzini dok se sastojci ne sjedine, približno 2 minute. Po potrebi ostružite stranice i dno posude.
2. Korak
U srednje velikoj posudi pomiješajte BAM bademovo brašno, višenamjensko brašno, prašak za pecivo i sol. Postupno dodajte brašno: smanjite brzinu na mikseru i dodajte otprilike polovicu smjese s brašnom i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte preostalo brašno i nastavite miješati dok se sastojci ne sjedine. Ako vam se čini da je tijesto još premekano, možete dodati još 1 žlicu brašna kako biste dobili bolju konzistenciju za valjanje.
3. Korak
Pripremljeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Svaki komad razvaljajte na papiru za pečenje na debljinu od oko 0,5 cm. Tijesto stavite na pekač, lagano pokrijte i hladite 1 – 2 sata. Hlađenje je obavezno.
Pečenje kolačića
1. Korak
Kad je tijesto skoro ohlađeno, zagrijte pećnicu na 180 °C. 2 – 3 velika pekača obložite papirom za pečenje ili silikonskom podlogom za pečenje. Broj serija ovisit će o tome koliko su kolačići veliki/mali. Jedan komad tijesta iz hladnjaka izrežite kalupom za kekse. Izrezano tijesto prebacite u pripremljeni pekač. Preostalo tijesto ponovno razvaljajte i nastavite rezati dok sve ne potrošite. Pecite kolačiće 10 – 12 minuta dok ne dobiju boju na vrhu i uz rubove. Kolačiće ostavite da se približno 5 minuta hlade u pekaču, a zatim ih prebacite na rešetku kako bi se ohladili do kraja. Ukrasite po želji.

Proizvodi iz trgovine Pogledaj više

Recipe author:
Urša R.
Urednica
Mogla bi imati još ljepši posao od rada s čokoladom?

Ostali recepti Pogledaj ostale recepte

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.