Zašto je tamna čokolada bez šećera prava antioksidativna bomba?

Zašto je tamna čokolada bez šećera prava antioksidativna bomba?
Slatke novosti
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nije novost da čokolada ima mnoge pozitivne utjecaje na naše psihofizičko stanje. Ne samo što nas može brzo oraspložiti i uljepšati nam loš dan, već je i puna antioksidanata, tvari koje sprječavaju i usporavaju oksidativne utjecaje u našem tijelu. Provjerite zašto.

Nije novost da čokolada ima mnoge pozitivne učinke na naše psihofizičko stanje. Ne samo što nas može brzo oraspložiti i uljepšati nam loš dan, već je i puna antioksidanata, tvari koje sprječavaju i usporavaju oksidativne utjecaje u našem tijelu. Provjerite zašto.

Čokolada – hrana bogova

Tamna čokolada je vrsta čokolade koja sadrži visoki udio kakaa (najmanje 35 %), kakao maslac i manju količinu šećera te različite arome, kao što je npr. vanilija. Za razliku od mliječne i bijele čokolade ne sadrži mlijeko, zato je tamnije boje – mnogi je zato nazivaju i crnom čokoladom. I što više kakaa te manje šećera sadrži, to je kvalitetnija i plemenitija.

Još su Asteci vjerovali da sukakao zrna hrana bogova, a neki antički narodi koristili su ih za ublažavanje pojedinih zdravstvenih tegoba. Stručnjaci su u 20. stoljeću otkrili da kakao odnosno čokolada iznimno blagotvorno utječe na naše psihofizičko stanje. Stručnjaci i danas smatraju da je najprimjerenija tamna čokolada bez šećera jer ne sadrži štetne dodatke, kao što ih mogu sadržavati mliječna i bijela čokolada. Glavni »krivac« za njene pozitivne utjecaje je naime visoki udio kakaa koji ima jaka antioksidativna svojstva za naše tijelo – snižava krvni tlak, sprječava oksidativni stres i rast kancerogenih stanica, regulira razinu kolesterola u krvi te poboljšava kavlitetu naše kose i kože. Kakavova zrna

Jeste li znali da postoji više vrsta tamne čokolade?

Tamnu čokoladu dijelimo na 4 različita tipa koja se međusobno razlikuju s obzirom na udio kakaa koji sadrži:
 • Alkalizirana tamna čokolada

Napravljena je metodom alkalizacije (engleski »dutching«), prilikom koje neutraliziraju kiseline i omogućavaju lakše topljenje čokolade, zato se ova vrsta čokolade najčešće koristi za slastice koje iziskuju pečenje i za izradu tople čokolade. Zbog alkalizacije ova čokolada ima manje gorak okus, ali na žalost tijekom tog postupka gubi i mnoge dragocjene antioksidante.

 • Poluslatka čokolada

To je jedna od slađih verzija tamne čokolade jer sadrži 35–60 % kakaa i približno 50 % šećera. Zbog visokog udjela šećera još uvijek je prilično slatka, ali zbog nižeg udjela kakaa ne sadrži toliko antioksidanata kao ona najplemenitija tamna čokolada.

 • Gorko-slatka čokolada

Ova vrsta tamne čokolade je manje slatka od poluslatke čokolade jer sadrži manje šećera (samo oko 30 %) i viši udio pravog kakaa, od 65 do 80 %. Oni koji vole tamnu čokoladu, najčešće se zaslađuju upravo ovom vrstom čokolade jer je bogatog i blago slatkog okusa.

 • Tamna čokolada bez šećera

Najčišća je vrsta tamne čokolade jer sadrži čak 85–100 % kakao zrna. Zbog nešto gorčeg i trpkijeg okusa možda ne spada u najomiljenije vrste čokolade, ali ima daleko najviše antioksidanata i drugih korisnih tvari.

Recept za domaću tamnu čokoladu bez šećera

Domaća tamna čokolada bez šećera primjerena je ne samo za one koji se trude smanjiti unos šećera u tijelo, već i za one koji izbjegavaju gluten i namirnice životinjskog porijekla jer je napravljena od kokosovog ulja, agavinog sirupa, ekstrakta od vanilije i naravno – kakaa. Izrada će vam oduzeti manje od sat vremena, a vaše tijelo će vam biti i više nego zahvalno!

Sastojci:

 • 1 zdjelica tamnog kakaa u prahu
 • ½ čajne žličice ekstrakta od vanilije
 • 4 jušne žlice kokosovog ulja
 • 4 jušne žice agavinog sirupa

Pribor:

 • manji lončić
 • kuhača
 • silikonski kalup za pločicu čokolade

Postupak:

 1. U manjem lončiću rastopite kokosovo ulje i agavin sirup da se sastojci lijepo sjedine.
 2. Dodajte ekstrakt od vanilije i zatim još kakao u prahu te dobro promiješajte.
 3. Smjesu prelijte u silikonski kalup za pločicu čokolade. Ako želite čokoladu možete obogatiti sitno narezanim suhim voćem, lješnjacima ili bademima. Stavite u hladnjak barem na pola sata da se stvrdne – a ako imate više vremena, onda pričekajte barem još koji sat ili dva. Dobar vam tek!
Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 4 minute
Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.
Vrijeme čitanja 4 minute
Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?
Vrijeme čitanja 3 minute
BAM proizvodi su namijenjeni pripremi vrhunskih slastica, odličnog izgleda i iznimnog okusa, i kod kuće. Radi se o odličnoj čokoladi za pečenje, koja je do sada bila dostupna samo najboljim svjetskim slastičarima.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.