Zašto je čokoladna kobasica tako popularna u svijetu?

Zašto je čokoladna kobasica tako popularna u svijetu?
Slatke novosti
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ako u vama ima imalo čokoholičara, zasigurno ste već čuli za čokoladnu kobasicu. Ova izvrsna slastica poznata je u cijelom svijetu.

Ova izvrsna slastica poznata je u cijelom svijetu te je omiljena iz više razloga. Zanima li vas kojih?

Samo ime može mnoge zavesti jer mnogi samo na njegov spomen odmah pomišljaju na mesni proizvod, a zapravo nema nikakve veze s pravom kobasicom – naziv »kobasica« potječe samo zbog fizičke sličnosti s istom. Njena popularnost je osim božanstvenog okusa i jednostavne pripreme povezana s cijenovnom dostupnošću glavnih sastojaka – keksa, šećera, kakaa u prahu, jaja i maslaca. Možda vam se na prvi pogled može učiniti da pripremanje iste zahtijeva puno spretnosti, ali to nije tako – ne morate ni kuhati, ni peći jer ju poslužujemo hladnu nakon nekoliko sati hlađenja.

Najomiljenija je u Italiji i u Portugalu

Čokolada kobasica ili čokoladna salama kako ju neki nazivaju, tradicionalna je portugalska slastica koju ćete u Portugalu naći gotovo u svakoj trgovini. A zapravo potječe iz susjedne Italije, a na talijanskom se zove salame di cioccolato. Suprotno od talijanskog recepta Portugalci njen okus obogaćuju rumom ili njihovim vrlo poznatim vinom zvanim port.

Popularna je i u Engleskoj, u Irskoj, u SAD-u i u Australiji gdje se sastojci nešto razlikuju od onih talijanskih odnosno portugalskih. U tim zemljama je zajednički nazivnik pjenica, poznata i kao »marshmallow« koja veže ostale sastojke i tako zamijenjuje jaja iz talijanskog recepta. U SAD-u ne samo da zamijenjuju jaja, već i kekse i to orasima ili bademima.

Ova izvrsna slastica poznata je u cijelom svijetu te je omiljena iz više razloga. Zanima li vas kojih?

Jaja izbjegavaju i u Bugarskoj i Madžarskoj gdje csokoládészalámi, kako ju tamo nazivaju, dodaju veću količinu oraha. Doslovni prijevod čokoladne salame, korišten kod nas i Bugarskoj i Madžarskoj, koriste i u angosaksonskim zemljama, a to je chocolate salami.

Slastica s nizom zanimljivih naziva

Zanimljivija imena dali su joj u sjevernim europskim državama – u Litvi ju nazivaju tinginys, što na njihovom jeziku znači »lijen«, i odnosi se na njenu jednostavnu pripremu. Litvanci vjeruju da je jedna žena izmislila recept za to sasvim slučajno dok je kuhala čokoladu, te je u lončić umjesto sirupa dodala peviše šećera. Dok je pokušavala spasiti stvar, u nastalu smjesu izmrvila je nekoliko keksa i kada se smjesa ohladila nastala je čokoladna kobasica.

Posebnije ime dalu su joj i u Njemačkoj, gdje je nazivaju kalter hund, što na hrvatskom znači »hladan pas«. Odakle potječe taj naziv nije poznato, a neki zaključuju da je to ime dobila zbog nešto vlažnijeg sloja na površini koji podsjeća na mokru i hladnu njuškicu pasa. Njihov recept sadrži kekse, jaja, kakao u prahu, kokosovo ulje, vanilin šećer i malo ruma.

Za čokoladnu kobasicu znaju i u Grčkoj i na Cipru – Grci ju zbog njenog posebnog oblika nazivaju kormos, što na hrvatskom znači »deblo«, ili mosaiko, što znači »mozaik«, a odnosi se na razne uzorke koji su vidljivi kada ju prerežemo. Baš kao i Portugalci i Nijemci, tako i Grci u sastojke vole ubaciti malo alkohola za okus. Na Cipru tradicionalni recept za čokoladnu salamu, koju nazivaju doukissa, nadopunjavaju sirupom od šećera, vode i rastopljene čokolade, a što služi i kao vezivo za ostale sastojke.

Poklon primjeren za sve prigode

Čokoladna kobasica odnosno salama može biti izvrstan dar – a ako vas njeno jednostavno pripremanje nije uvjerilo, možete ju i kupiti u našoj online trgovini Mojačokolada.si. Izrađena je od vrhunske 70 % tamne čokolade i lješnjak kreme te omotana u foliju od oblatni, a kao točka na i njeno je elegantno pakiranje.

Bez obzira što ćete odlučiti, dat ćemo vam još i koristan savjet: uz nju izvrsno paše čokoladno vino, ili crveno vino port koje proizvode od autohtonih portugalskih sorti.

Neka čokoladni kulinarski užitak započne!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 4 minute
Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.
Vrijeme čitanja 4 minute
Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?
Vrijeme čitanja 3 minute
BAM proizvodi su namijenjeni pripremi vrhunskih slastica, odličnog izgleda i iznimnog okusa, i kod kuće. Radi se o odličnoj čokoladi za pečenje, koja je do sada bila dostupna samo najboljim svjetskim slastičarima.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.