Zašto u prehranu umjesto običnog uključiti BIO kakao?

Zašto u prehranu umjesto običnog uključiti BIO kakao?
Slatke novosti
Vrijeme čitanja: 3 minute

Tko ne voli kakao? Božja namirnica, kao što su ga nazivale Maje, neophodan je sastojak u našoj kuhinji.

Tko ne voli kakao? Božja namirnica, kao što su ga nazivali Maye, neophodan je sastojak u našoj kuhinji. Uz brojna ljekovita svojstva odlikuje ga bogati okus koji će začiniti mnoga jela ili napitak. Ovoga vam puta redstavljamo kakao koji zaista pomno proizveden – kada budete saznali kako zasigurno nećete ostati ravnodušni.

Bio kakao odnosno bio kakao zrna predstavljaju manje od 1 % svjetskog uzgoja kakaa. Većina bio zrna, oko 75 %, dobiveno je u Americi s Dominikanskom republikom na čelu. Sukladno ekološkim standardima u okviru kojih je proizveden kakao, uzgajivači se zalažu za očuvanje zdrave zemlje, ekosistema i ljudi, stoga koriste isključivo prirodna gnojila, a sintetičke i otrovne pesticide zamijenjuju prirodnim alternativama. Bio proizvodnja se naime odnosi na ekološke procese i biološku raznovrsnost, a prilagođava se lokalnim uvjetima. U želji za omogućivanjem pravednih odnosa i dobre kvalitete svih upletenih sjedinjuje tradiciju, inovaciju i znanost.

Optimalni uvjeti za proizvodnju kakaa

Mišljenje da »bio« znači »bez kemikalija« nije pogrešno – glavna prednost bio kakaa je naime ta da mu u procesu obrade nisu dodani pesticidi ili kemijska gnojila. Sustav održive proizvodnje kakaa jamči optimalne uvjete za proizvodnju – što su uvjeti optimalniji to je manje intervencija potrebno za suzbijanje bolesti i raznih štetočina. Kakaovac, zimzeleno stablo, od kojeg se dobiva kakao, najbolje uspijeva u amazonskoj prašumi odnosno u vlažnim i tropskim podnebljima sa stabilnim visokim temperaturama.

Da kakao uopće dobije oznaku »bio« moraju biti ispunjeni i sljedeći čimbenici:

Hladovina i biološka raznovrsnost

Hladovina je svakako neizostavan element u proizvodnji bio kakaa, zato uzgajivači uz kakaovce zasađuju drveća koja daju puno hladovine. A ravnotežu između hladovine i sunčeve svjetlosti stvaraju tako što redovito obrezuju stare i bolesne grane, što istovremeno omogućava dobro prozračivanje i sprječava zaraze gljivicama.

Plodnost zemlje

Kakau je za rast potrebna zemlja u kojoj moraju hranjive tvari biti u pravom omjeru. Zdrava je biljka otpornija na štetočine i bolesti, a što sprječavaju na primjer gradnjom terasa ili prepreka odnosno zidova od kamenja.

Kontroliranje štetočina i bolesti

Kakao je podvrgnut velikim rizicima od napada raznih štetočina i bolesti, procijenjeno je da se zbog toga po svijetu izgubi čak 1/3 uzgoja. Korištenje pesticida i gnojila u bio uzgoju kakaa nije dopušteno, stoga je bitno da se kakaovce zaštiti omogućivanjem optimalne ravnoteže sunčeve svjetlosti, hladovine, zraka, vode i hranjivih tvari.

Uz sve te ključne čimbenike za uzgoj i proizvodnju kakaa tu je još pravilna berba i zahtjevna fermentacija te sušenje kakao zrna. Svi ti procesi strogo su kontrolirani, čime je zajamčena visoka kvaliteta proizvoda.

Pravedna trgovina

Za to što je bio kakao među ljubiteljima slatkog sve omiljeniji igra ulogu i činjenica da je dobiven prema pravilima pravedne trgovine. Kao što već znamo, ta je trgovina ekološka, s pravednim odnosom do životinja i ljudi. Vrlo je zabrinjavajuća činjenica da se po svijetu u proizvodnju kakaa uključuje sve više djece, a što sustav pravedne trgovine želi izbjeći.

  • Uzgajivačima omogućuje dobre uvjete za pristup svjetskom tržištu jer ih između ostalog štiti od variranja cijena, ali i od kriznih događaja kao što je propadanje usjeva zbog loših vremenskih uvjeta.
  • Jamči im i pravednu plaću, dostatnu za potrebe radnika i njihovih obitelji.
  • A zato što zbog prikladne plaće roditelji mogu djeci omogućiti školovanje, time se sprječava iskorištavanje djece za rad. Djeci se time omogućavaju optimalni uvjeti za rast i razvoj.

Najbolje od svega jest da mogućnosti za uporabu bio kakaa ima jako puno. Među čokoholičarima nisu omiljene samo bio čokolade, već zbog iznimno bogatog okusa kakaa sve omiljeniji postaju i razni namazi ili si pak priušćuju kakao zrna s različitim dodacima. Dakle ponuda proizvoda od kakaa je tako velika da se za svakoga nešto nađe.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 4 minute
Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.
Vrijeme čitanja 4 minute
Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?
Vrijeme čitanja 3 minute
BAM proizvodi su namijenjeni pripremi vrhunskih slastica, odličnog izgleda i iznimnog okusa, i kod kuće. Radi se o odličnoj čokoladi za pečenje, koja je do sada bila dostupna samo najboljim svjetskim slastičarima.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.