Tamna čokolada korisna je za vaše zdravlje

Tamna čokolada korisna je za vaše zdravlje
Čokoladne novosti
Vrijeme čitanja: 3 minute

Znanstvenici su dokazali da tamna čokolada korisno utječe na tijelo. Provjerite kako vam tamna čokolada može pomoći do boljeg zdravlja.

Vjerojatno ste već puno puta čuli da je tamna čokolada zdravija od mliječne ili bijele čokolade i da je stoga za vas bolje da konzumirate tamnu čokoladu, a druge dvije vrste čokolade pustite za druge prilike. Znanstveno dokazano jest da taman čokolada sadrži određene tvari koje pozitivno utječu na ljudski organizam. A te tvari se u proizvodnji mliječne ili bijele čokolade gube, što znači da te dvije čokolade stvarno nemaju toliko pozitivnih utjecaja na tijelo kao crna odnosno tamna čokolada.

Flavonoidi – tihi pomoćnici iz crne čokolade koji vas štite

Zadnji dokazi znanstvenih istraživanja preporučuju dnevno konzumiranje tamne čokolade u umjerenim količinama jer navodno takve količine čokolade sprečavaju bolesti srca i krvožilnog sustava. U tamnoj čokoladi se naime nalaze tvari koje nazivamo flavonoidima. Flavonoidi su tvari koje se nalaze u biljkama, gdje vrše mnoge funkcije.

Njihova najvažnija uloga je zasigurno ta što biljkama daju boju – to su pigmenti.

Upravo flavonoidi su zaslužni za crvenu, plavu i žutu boju pupoljaka i plodova, a rjeđe listova. Predstavljaju i UV filtere u biljci i bilju time štite od štetnih UV zraka koji bi ju mogli oštetiti. Osim toga u biljkama vrše funkciju uništavanja mikroba i insekata.

Blagotvorni utjecaji tamne čokolade na tijelo

Ali flavonoidi ne djeluju pozitivno samo na biljke. Ovi polifenolni spojevi blagotovorno djeluju i na ljudski organizam. Zasigurno je njihov najvažniji učinak antioksidativno djelovanje, ali tijelo štite i od mutagenih te karcinogenih tvari. Pozitivan utjecaj na tijelo nemaju sami flavonoidi, već ti spojevi samo potiču djelovanje metabolnih sustava u tijelu. Prilikom unosa hrane s flavonoidima u tijelo ono ih prepoznaje kao strane tvari i želi ih se što prije riješiti. Soga počinje lučiti mokraćnu kiselinu, a aktiviraju se i određeni enzimi koji potiču izlučivanje flavonoida iz tijela. A upravo to, uz sam flavonoide, potiče da se iz tijela počnu izlučivati i druge toksične i za čovjeka opasne tvari. Osim toga, flavonoidi aktiviraju i mehanizme koji pomažu u uništavanju maligne stanice i stopiraju širenje tumora po tijelu. Studije su pokazale da takav učinak imaju samo male količine flavonoida koje zapravo samo stimuliraju tijelo da počne proizvoditi zaštitne elemente. U većim količinama flavonoidi mogu doprinijeti dodatnom riziku i mogu imati suprotan učinak od željenog. Stoga ovdje još jednom dolazi do izražaja preporuka da je tamnu čokoladu potrebno uživati umjereno i ne u ogromnim količinama. Jedan do dva retka tamne čokolade na dan i više su nego dovoljna.

Studija objavljena u The American Journal of Clinic Nutrition je pokazala da su osobe koje su prakticirale dijetu punu flavonoidima iz čokolade, imale niže vrijednosti štetnog kolesterola LDL od osoba u kontrolnoj skupini. Testne osobe su bile na dijeti koja je sadržavala tamnu čokoladu i kakao prah. To su uživale u umjerenim količinama svaki dan i na kraju studije se pokazalo da su vrijednosti LDL kod tih osoba bile znatno niže. To znači da su te osobe imale manju mogućnost da bi LDL kolesterol stvorio obloge na stjenkama arterija i zbog toga i manje mogućnosti za infarkt.

Iduća istraživanja u vezi konzumiranja tamne čokolade su pokazale da tamna čokolada blagotvorno utječe na relaksaciju krvnih žila te na koagulaciju krvi. To znači da ima tamna čokolada također pozitivan utjecaj na sniženje krvnog tlaka. Kod visokog krvnog tlaka je uzrok za povećanje upravo suženje perifernih žila. Ako se žile rašire, krvni tlak može pasti na niže vrijednosti, a što opet ima pozitivan utjecaj na srce, jer ga time osjetno rasterećujemo.

Bez brige si priuštite crnu čokoladu!

Kao što vidite, tamna čokolada ima puno pozitivnih utjecaja na ljudski organizam. No morate biti svjesni da zdravlje nije posljedica samo jednog faktora. Samo tamna čokolada vam za vaše zdravlje neće biti dovoljna. Vrlo je važno da navike u svom životu promijenite tako da što više smanjite broj negativnih utjecaja na tijelo. No dobro je znati da je i tamna čokolada, naravno u umjerenim količinama, jedan od faktora koji mogu pridonijeti vašem zdravlju. Stoga idući put kad poželite nešto slatko, bez grižnje savjesti si priuštite crnu čokoladu ili proizvode koji ju sadrže. Priuštite si rebro ili dva te pritom budite bez brige jer ste time napravili nešto dobro za svoje tijelo.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 4 minute
Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.
Vrijeme čitanja 4 minute
Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?
Vrijeme čitanja 3 minute
BAM proizvodi su namijenjeni pripremi vrhunskih slastica, odličnog izgleda i iznimnog okusa, i kod kuće. Radi se o odličnoj čokoladi za pečenje, koja je do sada bila dostupna samo najboljim svjetskim slastičarima.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.