Neka vam druženje uljepša čokoladna fontana!

Neka vam druženje uljepša čokoladna fontana!
Slatke novosti
Vrijeme čitanja: 4 minute

Jedna od klasičnih mogućnosti za zabavnije čokoladne slastice je čokoladni fondue, no ako želite biti u koraku s vremenom, razmislite o čokoladnoj fontani!

Ljubitelji čokolade uvijek iznova traže načine kako bi ovaj slatki grijeh uključili u jelovnik, posebice kada su u pitanju posebne prigode kao što su (rođendanske) zabave, piknici ili pak romantične večere u dvoje kada nam se otvori apetit. Jedna od klasičnih mogućnosti kako začiniti obične čokoladne slastice jest čokoladni fondue, a ako želite još više biti u korak s vremenom, onda je za vas čokoladna fontana!

Razlike između čokoladnog fondua i čokoladne fontane

Čokoladni fondue vjerojatno nije potrebno posebno predstavljati jer ste ga sigurno već imali priliku negdje probati, možda ne iz za to namijenjenog seta, onda zasigurno na način da ste čokoladu rastopili u mikrovalnoj pećnici i u nju umakali … što je došlo pod ruke! Čokoladna fontana funkcionira na sličan način, uz to da ćete više puta čuti »uau« usklike kada je o njoj riječ, i puno je praktičnija za topljenje čokolade.

Čokoladna fontana je u usporedbi s fonduem novo otkriće: Ben Brisman, kanadski poduzetnik i inovator, prvu je fontanu predstavio prije dobrih dvadeset godina i bila je namijenjena prije svega komercijalnoj uporabi, stoga su te fontane ispočetka krasile čokoladne trgovinice, slastičarne i manje trgovine konditorskim proizvodima. Prije približno deset godina u Sjedinjenim Državama Amerike potraživanje fontani je toliko poraslo da su se vrlo brzo pojavili proizvođači koji su nudili čokoladne fontane za domaću uporabu.

Ako očekujete društvo koje nije baš ludo za slatkim užicima, onda možete u fontani rastopiti sir u koji ćete umakati delicije po svom izboru.

Manje su, praktičnije i, što je najvažnije, jednostavne za održavanje u perilici suđa, čime se i njihov životni vijek produljuje.

U fontanu možete umakati voće, slatku pjenu ili kekse

A kada poželite čokoladne užitke na vlastitom kauču, idealna će biti mini čokoladna fontana koju možete pronaći u ponudi najslađe trgovine u nas. A nakon toga vam prestane samo da pričekate poštara koji će vam dostaviti paket i već ste spremni da u najomiljeniju rastopljenu deliciju umačete voće (jagoda i banane su klasika), slatku pjenu (marshmallow), domaće kekse ili pa se odlučite za toplo hladnu kombinaciju sladoleda i rastopljene čokolade. Jednostavnije rečeno: u toplu čokoladu možete umakati sve što vam srce poželi! Ako na zabavi neće biti djece, onda u fontanu dodajte nekoliko kapljica ruma i likera, čime ćete izoštriti i obogatiti okus rastopljene čokolade.

Iako vam se možda čini da su čokoladna fontana i fondue gotovo jedna te ista stvar, fontana je za uporabu kod kuće puno jednostavnija. Puno praktičnija je već zbog toga što za razliku od manjih fondue setova radi na struju, a dok se u mini fondueu čokolada zagrijava svjećicom. I iz iskustva vjerojatno znate da dok se čokolada zaista rastopi, potrebno je vrijeme. Taj se postupak obično ubrzava topljenjem čokolade u mikrovalnoj pećnici ili parnom kupelji, no što kad se u fondueu zatim počinje stvrdnjavati! Zato je s čokoladnom fontanom puno manje problema oko stvrdnjavanja čokolade jer je njen grijač spojen na struju i stoga nema nikakvog straha da će vam se čokolada za vrijeme trajanja zabave stvrdnuti! Mini čokoladne fontane rade i s 500 g čokolade, stoa su primjerene i za one dane kada ne planirate posjete, ali svejedno želite rastopljenu čokoladu u kombinaciji s dobrim filmom.

Fontana odlično topi sve vrste čokolada!

Fontana odlično topi sve vrste čokolada, ali rastopljena čokolada mora biti prave strukture; ako bude previše gusta, neće se lijepo prelijevati, zato joj morate dodati malo masti. To može biti žlica ulja, kokosova mast, kakao maslac ili slatko vrhnje. Žlicu ulja možete dodati u svakom slučaju, i ako je čokolada dovoljno tekuća jer će joj mast dati lijep i sjajan izgled. Možda ćete prvi put morati malo eksperimentirati, ali iz trećeg pokušaja (treća sreća) postat ćete gotovo profesionalni upravitelj čokoladnih fontana!

U Americi imaju najveću čokoladnu fontanu na svijetu

Kako ovo otkriće potječe iz Amerike, nekako je logično da su upravo tamo postavili najveću čokoladnu fontanu na svijetu. Oba se nalazi u glavnom gradu grijeha (Las Vegas, Nevada), gdje se na 8 m visine prelijeva gotovo tona mliječne, tamne i bijele čokolade. Mmmmm, za prstee polizati, nema se tu što drugo reći! Zamišljate li već kako bi u nju umakali komadiće voća ili ledeni sladoled? Vjerojatno niste jedini! No prije nego li se prepustite ovim porocima, iako nerealnim, dopustite da vam prizemljimo. Mega fontana ima naime jedan nedostatak: degustiranje čokolade je zabranjeno! Pored nje nažalost možete samo sliniti jer je kuharski majstor Jean-Philippe Maury tu fontanu osmislio kao estetski objekt, svojevrstan umjetnički poklon čokoladi i svim njenim ljubiteljima, a koji je iziskivao veliku financijsku investiciju i više od 2 godine tehničkog planiranja. U toj f velikoj fontani prelijevaju se tri različite vrste i boje čokolade, čime tvore jedinstvene kombinacije boja, vjerojatno i okusa, no sve je to zaštićeno staklom. Fontana je osmišljena tako da se u njoj čokolada može neprekidno prelijevati 365 dana u godini i možda vam je sada malo jasnije zašto degustiranje čokolade nije moguće.

Ako smo vas upravo potaknuli da probate ove slatke, možda jepravi trenutak da nabavite mini verziju čokoladne fontane koju ćete moći koristiti u svome dnevnom boravku. Iako možda niste baš najveći ljubitelj čokolade, ovaj način degustiranja je i oblik druženja s vašim prijateljima koji možete nadopuniti čašicom dobrog vina, ili ako želite biti još više klišejski, čašicom šampanjca. Uživajte!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 4 minute
Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.
Vrijeme čitanja 4 minute
Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?
Vrijeme čitanja 3 minute
BAM proizvodi su namijenjeni pripremi vrhunskih slastica, odličnog izgleda i iznimnog okusa, i kod kuće. Radi se o odličnoj čokoladi za pečenje, koja je do sada bila dostupna samo najboljim svjetskim slastičarima.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.