Napravi sam - top čokoladne ideje za božićne poklone

Napravi sam - top čokoladne ideje za božićne poklone
Čokoladni savjeti
Vrijeme čitanja: 3 minute

Svatko od nas se u prazničnom razdoblju veseli darivanju poklona i druženju sa svojim najmilijima.

Pročitajte odakle zapravo potječe običaj darivanja i stres povezan s njim. A uz naše čokoladne savjete sačuvajte nešto živaca.

Darivanje – više stoljeća star običaj

Izmjenjivanje stvari je običaj zajednički svim ljudskim kulturama. Pravila i običaji koji prate tu praksu razlikuju se od kulture do kulture, ali njihova bit je zapravo univerzalna. Isto vrijedi i za darivanje. Unatoč tome što je ta praksa toliko raširena, malo se tko pita zašto se s obzirom na vrijeme i mjesto uspjela raširiti diljem svijeta. Društvenu ulogu darivanja još je u prvoj polovici 20. stoljeća u svome djelu Esej o daru istraživao francuski sociolog, etnolog i antropolog Marcel Mauss, koji je istraživao prakse indijanskih plemena te arhaičnih društava u Melaneziji i Polineziji. Proizlazio je iz koncepta potlača, oblika dara koji temelji na natjecanju tko će dati više i time se izboriti za bolji status u zajednici. Upravo njegovo djelo jest ključno za razumijevanje zašto može kupovanje prazničnih darova za mnoge biti i stresno.

Zašto može kupovanje prazničnih darova biti stresno?

Mauss je došao do spoznaje da je potlač važan dio društvenog života različitih kultura po cijelom svijetu te da iza toga slijede 3 obveze darivanja i pravilo da se darovi poklanjaju, primaju i vraćaju. Dakle kod darivanja se ne radi samo o poklonima kao takvima, već je u pozadini i pravna, ekonomska, duhovna i moralna važnost kojom je prepredena cijela društvena struktura. U svim društvima dakle vrijedi da stvari poklonjene kao darovi izražavaju odnos primatelja i darivatelja.

No predstavlja i vama praznično darivanje određenu dozu stresa, a ne znate zašto?

Prema Maussu stoga darivanje nije niti dobrovoljno, a ni altruistično. Iza svega stoji obveza dati, obveza primiti i obveza vratiti. Taj cjelokupni običaj vrti se oko pravila koja određuju kako ga je potrebno pravilno izvesti – s kime, kad i kako. Jedno od tih pravila jest da mora sam proces izgledati dobrovoljno i spontano, a u suštini je samo formalno pretvaranje i društvena prevara. Svi smo djelomično zbog toga krivi i pretvaranje je samo dio pravila. Darivanje tako obvezuje primatelja da mora darivatelju vratiti najmanje jednakovrijedan poklon jer se u suprotnom može oblikovati hijerarhija društvenih odnosa: ako darivatelj daruje više nego što primatelj može vratiti, onda darivatelj dokazuje da je vrjedniji od primatelja.

Razveselite primatelja napravi sam (DIY) čokoladnim poklonom

Zašto bi si uopće zadavali glavobolje brigama koliko novca možete potrošiti za ovogodišnje poklone? Svojim najbližima radije poklonite dar koji ćete sami izraditi tehnikom »Do It Yourself« ili na hrvatskom »napravi sam«. Tako se ni vi ni primatelj ne ćete opterećivati pitanjem koliko je poklon vrijedan jer svaki ručno izrađeni poklon uvijek je neprocjenjive vrijednosti.

Predstavljamo vam 3 čokoladne ideje za božićne poklone:

1. Šalica iznenađenja

Domišljato izabrana šalica omiljene boje ili motiva primatelju će svakako izmamiti osmijeh na lice. Napunite ju njegovim najdražim čokoladnim bombonima, a nikako ne zaboravite dodati i ukusnu toplu čokoladu uz koju će se ugrijati za hladnih zimskih dana.

2. Praznični čokoladni kolač

A ako se u vašem primatelju skriva čokoholičar, možete ga razveseliti praznično ukrašenim čokoladnim kolačem. Time što ćete izdvojiti vrijeme za kreiranje u kuhinji posebno za tu osobu pokazat ćete koliko vam znači.

3. Personalizirana bombonijera

Svi vi kojima nedostaje vremena ili kreativnosti, uz našu pomoć možete malo »profitirati« time što primatelju možete pokloniti personaliziranu bombonijeru, koja će u nekom smislu još uvijek sadržavati elemente »napravi sam« tehnike, a vama će uštedjeti vrijeme i živce. Izaberite veličinu bombonijere i njen sadržaj – u nju možete dodati praline po želji, u potpunosti po ukusu primatelja. Svaka pojedinačna pralina bit će izrađena ručno, bez konzervansa, umjetnih sladila i pojačivača okusa. Uz našu pomoć bombonijeri možete besplatno priložiti i čestitku s personaliziranom porukom. Kakav izvrstan i domišljati poklon, zar ne?

Naše čokoladne ideje za božićne poklone naravno možete i malo preoblikovati i prilagoditi s obzirom na vaše i primateljeve želje. Ove godine izbjegnite »Maussov koncept darivanja« i voljenoj osobi poklonite topli osmijeh, zagrljaj i poneku lijepu riječ. Na kraju krajeva, upravo je to ono što je najvažnije.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 4 minute
Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.
Vrijeme čitanja 4 minute
Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?
Vrijeme čitanja 3 minute
BAM proizvodi su namijenjeni pripremi vrhunskih slastica, odličnog izgleda i iznimnog okusa, i kod kuće. Radi se o odličnoj čokoladi za pečenje, koja je do sada bila dostupna samo najboljim svjetskim slastičarima.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.