Koje vrste čokolade znate?

Koje vrste čokolade znate?
Slatke novosti
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kada bi vas probudili usred noći, na pitanje koje tri vrste čokolade poznajete, vjerojatno biste odgovorili: mliječnu, tamna i bijelu.

Biste li znali objasniti po čemu se točno razlikuju? Posebno za vas pripremili smo kratki vodič o vrstama čokolade koje mora znati svaki pravi čokoholičar.

Mliječna čokolada

Sadrži najmanje 20 % kakao dijelova, a kvalitetnije vrste sadrže najmanje 32 % kakao dijelova. Svaka mliječna čokolada sadrži i kakao masu, kakao maslac, kondenzirano mlijeko ili mlijeko u prahu, šećer ili druga sladila i arome (npr. lecitin, vaniliju …). Zbog svog nježnog i slatkog okusa je među čokoholičarima je najomiljenija, a oni zahtjevniji više vole čokoladu s višim udjelom kakaa.

Bijela čokolada

Bijela čokolada sadrži veliku količinu kakao maslaca (najmanje 20 %), šećer, mlijeko u prahu i arome (prije svega vaniliju), ali ne sadrži kakao masu, zato ni nije smeđe boje i po mišljenju nekih niti nije čokolada u pravom smislu riječi. Zanimljivo kod bijele čokolade jest da ostaje tvrda i na prilično višoj temperaturi nego na primjer mliječna ili tamna čokolada – razlog se skriva u visokoj temperaturi tališta kakao maslaca koji je njen glavni sastojak. A zato što ne sadrži kakao masu, na žalost nema sve antioksidativne učinke koje inače čokolada ima. Najlomljivija je vrsta čokolade, a zbog iznimno slatkog okusa vrlo omiljena kod djece.

Tamna čokolada

Kao što i samo ime kaže, za razliku od mliječne i bijele čokolade sadrži iznimno malo mlijeka ili ga uopće ne sadrži – zato je tamnija, u nekim je slučajevima nazivaju i crnom čokoladom. Sadrži najmanje 35 % kakao dijelova, ali i kakao maslac, šećer i arome (npr. lecitin, vaniliju …). Opće pravilo za ovu čokoladu jest da što više sadrži kakao dijelova i manje šećera kvalitetnija je i plemenitija.

Biste li znali objasniti po čemu se točno razlikuju? Posebno za vas pripremili smo kratki vodič o vrstama čokolade koje mora znati svaki pravi čokoholičar.

U tamne čokolade svrstavamo polugorku čokoladu koja sadrži do 50 % kakao mase, i gorku čokoladu koja može sadržavati i do 100 % kakao mase. Razlika među njima je u dodacima kao što su šećer i razne arome. Ako ima čokolada više od 70 % kakao dijelova, ima gorči okus jer ne sadrži toliko šećera koji obično naglašava razne arome u njoj.

Čokolada za kuhanje

Napravljena je od čiste kakao mase, guste tekuće tvari koja nastaje uslijed mljevenja kakao zrna. Iako izgleda i miriše kao obična čokolada, ima nešto gorči okus i nije namijenjena je za samostalnu konzumaciju, već za kuhanje i pečenje. A zato što više od pola kakao mase predstavlja kakao maslac, čokolada za kuhanje ima iznimno bogat okus. Nezaslađena masa je zapravo osnovni sastojak za druge čokolade – osim za bijelu čokoladu.

Čokoladni preljev ili kuvertura

Sadrži veliku količinu kakao mase i kakao maslaca (najmanje 30 %), zato se brzo topi i lijepo se može mazati, a kad se stvrdne potaje stabilniji. Poslužuju ga se prije svega oni vještiji u kuhinji, a dostupan je i u mliječnoj, bijeloj i tamnoj varijanti.

Kakao u prahu

Ne svrstavamo ga baš u vrste čokolade, ali zbog toga nije ništa manje važan. Uporablja ga se prije svega za pečenje ili pripremu čokoladnog mlijeka ili tople čokolade. Može biti i ostatak iz proizvodnje čokolade, a mnogi ga koriste u njegovom prirodnom, nezaslađenom obliku – svijetlosmeđe je boje i nešto kiselkastog okusa. Druga varijanta kakaa u prahu nastaje uklanjanjem kakao maslaca iz zdrobljene kakao mase, a taj kiselkasti okus mu u tom procesu neutraliziraju.

Karakterističnost kvalitetne čokolade

Nije svaka čokolada kvalitetna – ako dakle tražite kvalitetu onda pazite da odabrana čokolada ima sljedeće karakteristike:

  • Blještav sjaj je pokazatelj da je bila čokolada pravilno čuvana odnosno zaštićena, i to na otprilike 18 °C. Kada se čokolada počne topiti, kakao maslac dolazi na površinu, stoga se samo što se mijenja struktura čokolade, već i njen okus.
  • Aroma
  • Tekstura ili jednostavno »osjećaj čokolade u ustima« – kvalitetna čokolada topi u ustima jer je temperatura tališta kakao maslaca niža od temperature tijela.
  • Okus je naravno taj koji na kraju određuje koja vam čokolada najviše odgovara. Proizvodnja čokolade se naime razlikuje od proizvođača do proizvođača, a na njen okus utječe puno faktora – sve od toga kakvog su porijekla kakao zrna i kako su pržena, do toga u kakvom su omjeru sastojci u njoj.

>> Kako prepoznati kvalitetnu tamnu čokoladu <<

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 4 minute
Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.
Vrijeme čitanja 4 minute
Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?
Vrijeme čitanja 3 minute
BAM proizvodi su namijenjeni pripremi vrhunskih slastica, odličnog izgleda i iznimnog okusa, i kod kuće. Radi se o odličnoj čokoladi za pečenje, koja je do sada bila dostupna samo najboljim svjetskim slastičarima.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.