Kako izabrati kvalitetnu čokoladu

Kako izabrati kvalitetnu čokoladu
Slatke novosti
Vrijeme čitanja: 3 minute

Trgovine nude mnogo čokolada koje se međusobno razlikuju po kvaliteti. Prije kupnje važno je uvjeriti se da je čokolada zaista kvalitetna.

Danas je u trgovinama na raspolaganju puno različitih čokolada koje kvalitetom nisu ni slične. Za veliku većinu čokolada specifična je činjenica da cijena i kvaliteta čokolade idu jedna uz drugu. Razlog je prije svega u tome što su sastojci koje proizvođači čokolada stavljaju u kvalitetne čokolade, puno skuplji nego jeftine zamjene koje se pojavljuju u čokoladama lošije kvalitete. No to nije baš uvijek tako.

Postoje slučajevi kada se utvrdilo da su skupe čokolade zaista sadržavale zamjenske i nekvalitetne sastojke. Stoga je bitno da se o kvaliteti čokolade uvjerite sami. Za to postoji čak nekoliko brzih testova koji će nam odmah reći je li kupljena čokolada kvalitetna ili ne.

Izgled i prijelom

Je li čokolada kvalitetna ili ne najbrže će nam reći njen izgled. Prije nego li čokoladu okusite, najprije ju pogledajte. Mora imati sjajnu vanjsku površinu na kojoj ne smije biti fleka ili mrlja. Ako je čokoladna vanjština sivkasta, mutna ili čak puna mrlja, to je prvi znak da je čokolada stara odnosno da je izlagana neodgovarajućem rukovanju. To znači da je izlagana visokim temperaturama ili kakvim drugim oštećenjima u transportu.

Ako čokolada izgleda kvalitetno prelomite ju. Svježa i kvalitetna čokolada imat će brz i gladak prijelom.

Ako se zdrobi ili čak savije to je znak da je čokolada očito stara ili napravljena od nekvalitetnoh sastojaka i da ju je najbolje ne jesti.

Miris

Dobra čokolada imat će jak miris čokolade. Prstima više puta prijeđite po površini čokolade kako biste ju zagrijali. Zatim pločicu približite nosu i pomirišite ju. Ako čokolada nema miris po čokoladi, već po vaniliji ili nekom drugom sastojku, to znači da neće imati ni okus po čokoladi. U tom slučaju je proizvođač čokolade u nju očito umiješao više nekvalitetnih dodataka, smanjio udio kakao dijelova te time smanjio i kvalitetu same čokolade.

Zanimljiva karakteristika čokolade je to da čokolada brzo kupi miris iz okoline. Ako primijetite da vaša čokolada miriše po kavi, čaju ili nekoj drugoj vrsti hrane, a ne po čokoladi kao što bi trebala, to može biti dobar znak da čokolada nije bila odgovarajuće zapakirana i čuvana te je u trgovini »pokupila« druge mirise. Takva čokolada ima također i veće mogućnosti da prilikom skladištenja pokvarila.

Okus i osjećaj u ustima

Kada kockicu čokolade stavite u svoja usta, prirazite na to kako će se u ustima rastopiti i kakav će okus ostaviti. Imate li osjećaj kao da je čokolada premazana voskom, sadrži li zrnca ili je glatka i blaga? Kvalitetna čokolada će u ustima ostaviti gladak i blag okus, dok će razne primjese pustiti razne tragove koji isto tako mogu utjecati na sam okus čokolade.

Okus kvalitetne čokolade isto tako ovisi o vrsti čokolade. Ako ste izabrali tamnu čokoladu, ona će biti gorča, naravno to ovisi i o udjelu kakaa koji sadrži. Ako ste posegnuli za mliječnom čokoladom s dodacima kao što je na primjer limun, jagoda ili lješnjak, logično je da čokolada u ustima pusti okus po izabranoj aromi.

Zasigurno je sam okus čokolade najsubjektivnija stvar i stoga je samo po okusu teško zaključiti je li čokolada kvalitetna ili ne. Niti dva čovjeka ne mogu sasvim podjednako ocijeniti čokoladu i nekome će se jedna vrsta čokolade činiti dobra i kvalitetna, a drugome neće. Stoga je važno da prilikom biranja čokolade uključite sva svoja osjetila i na kraju ocijenite je li čokolada koju ste kupili kvalitetna ili nije.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 4 minute
Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.
Vrijeme čitanja 4 minute
Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?
Vrijeme čitanja 3 minute
BAM proizvodi su namijenjeni pripremi vrhunskih slastica, odličnog izgleda i iznimnog okusa, i kod kuće. Radi se o odličnoj čokoladi za pečenje, koja je do sada bila dostupna samo najboljim svjetskim slastičarima.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.