Što sve skriva kakaovac?

Što sve skriva kakaovac?
Slatke novosti
Vrijeme čitanja: 6 minut

Ako su zrna kakaa hrana bogova, kakaovac možemo slobodno nazvati Božjim drvom!

Ako su kakao zrna božja hrana, onda i kakavovac mirne duše možemo nazvati božjim stablom! Iza toga stoji legenda o jednom od asteških bogova koji je svoj narod naučio pržiti sjemenke kakaa kako bi od njih dobili hranjivu kremu i napitke za jačanje. U sveopćem duhu »zdravog života« kakao (i zrna kakaa) ponovno otkrivamo, i smatramo ga i danas vrlo cijenjenom biljkom. Iako kakavoac neposredno povezujemo s čokoladom, je put od zrna kakaa do čokolade poprilično dug, uslijed kojeg je nastalo nekoliko odličnih »popratnih« produkata koji postaju sve cjenjeniji: sirova kakao zrna, kakao masa i kakao maslac. Zanima li vas na koji ih sve načine možete upotrijebiti u svakodnevnom životu? Čitajte dalje!

Kakao zrna su stoljećima izazivala veliku pozornost

Prije nego li je Kolumbu u Europu doveo kakao i time gotovo izazvao čokoladnu revoluciju, mistične civilizacije Maja, Asteka i Inki kakao zrnima pridavale su veliko značenje: u kombinaciji s čilijem i vanilijom koristili su ih kao napitak za snagu, a koji se gotovo svakodnevno nalazio na meniju vladara. Povijesno gledajući je taj napitak također prvi oblik »primitivne« čokolade! A osim toga su se zrna kakaa zbog njihovog ljekovitog svojstva koristila i kao platno sredstvo, ne samo u Južnoj Americi već i u Europi.

Kakaovac je neposredno zaista osnova svih čokolada jer plodovi tog drveta daju kakao zrna koja su osnova za kakao i ostale čokoladne produkte. U idealnom svijetu čokoholičara najvjerojatnije bi čokolada rasla na stablu, no zapravo je tako da se kakao zrna najprije prže i dodatno obrađuju. Od zrna se posebnim postupkom zatim dobiva kakao koji se zajedno s ostalim sastojcima umiješa u čokoladu, bilo da se radi o mliječnoj, tamnoj, veganskoj ili sirovoj. Sirova je pak u zadnje vrijeme vrlo omiljena, iako se mišljenja stručnjaka o sirovoj hrani poprilično razlikuju jer prema nekim pravilima vrijedi da sirovom hranom ne smatramo namirnice koje su toplinski obrađene iznad 34°C – 40°C, dok su kakao zrna pržena na višoj temperaturi.

Najvažnije vrste kakaovca: Criollo i Forastero

Kvaliteta kakao zrna, kakaa, a posljedično i čokolade, ovisi o vrsti kakaovca. Razlikujemo tri vrste od kojih su dvije najvažnije: Criollo i Forastero te Trinitario, križanac prve dvije vrste. Forastero je u čokoladnoj industriji najčešće korišten i raširen, iako sjemenke kakaa Criolla, zvanog i divlji kakaovac, daju intenzivniji okus i aromu. Ali ta vrsta kakaovca je i manje plodna i zahtjevnija za uzgoj, stoga su i čokolade koje sadrže ta kakao zrna i puno rjeđe. Po nekim podacima predstavljaju manje od 10% cjelokupne ponude čokolada! Zbog toga spadaju i u viši cjenovni razred, a prema pričanju onih koji su takve čokolade probali, kažu da će zadovoljiti i najzahtjevnije čokoladne gurmane te sve one koji cijene vrhunska čokoladna remek djela. Criollova kakao zrna možete dobiti i u sirovom obliku i njima obogatiti druga jela. Zrna koja se dobivaju od divljeg kakaovca, između ostalog su poznata i po tome što su prije obrađivanja slađeg okusa od zrna drugih kakaovca!

Za razliku od Criolla, kakaovac vrste Forastero uzgaja se prije svega u potrošačke svrhe i predstavlja čak 80% svjetske proizvodnje kakaa i čokolade. Iako se masovno koristi, to ne znači da se radi o lošoj vrsti ili niskoj kvaliteti jer tajna dobrog kakaa počiva u pravilnom uzgoju, branju i prženju zrna.

Jeste li za smoothie od kakao zrna?

Pržena kakao zrna, koja mogu biti cijela ili usitnjena, također su i prvi konačni proizvod kakaovca koji je jestiv i namijenjen konačnim korisnicima, stoga i jest jedan od glavnih izvoznih proizvoda Južne Amerike te ostalih država koje uzgajaju kakaovac. Kako možete koristiti kakao zrna? Zato što su malo gorkijeg okusa pomiješajte ih s jogurtom, suhim voćem, orašastim plodovima, ili ih umiješajte u voćni smoothie i dobit ćete zdrav i osvježavajući napitak! A ako u to umiješate još malo vanilije i čilija, dobit ćete piće autohtonih asteških civilizacija, a osim toga zrna možete koristiti i za klasična peciva. Kakao zrna vrlo su zdrava jer sadrže puno pozitivnih sastojaka koji će vam podići koncentraciju, poboljšati cirkulaciju i smanjiti umor, stoga ne čudi da ih se smatra super namirnicama. Kada se od kakao zrna dobiva kakao i dodaju mu se masti, velike količine šećera, razni dodaci s E oznakama, konzervansi i umjetni ekstrakti, ta »super namirnica« ostaje samo još namirnica. Isto vrijedi i za čokoladu.

A kad već govorimo o zdravoj strani kakao zrna i kakaa, ne možemo zaobići ni kakao maslac. Najbolji se dobiva hladnim stiskanjem kakao zrna iz kojih dobivamo zlatnožutu masnoću, blagog okusa i intenzivnog čokoladnog mirisa. Iako i kod nas postaje sve omiljenije, puno ljudi ne zna za što ga se sve može koristiti!

Dobra svojstva kakao maslaca

Kakao maslac je nadasve omiljen u kozmetičkoj industriji. Dobra strana toga jest da jednostavne hranjive kreme možete pripremiti i sami kod kuće! Uz malo mašte možete napraviti mirisne masažne pločice ili kreme za tijelo, a posebice je omiljen u ljetnom periodu jer navodno pomaže i za postizanje tamnijeg tena kože. A ako bi ga voljeli upotrijebiti u kulinarske svrhe, možete ga koristiti i kao biljnu zamjenu za mast za sva klasična peciva, a sve češće ga se koristi u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji. Budući da se kakao maslac topi na temperaturi od 35˙C, preporučljivo ga je držati u hladnjaku jer ćete mu tako produžiti rok trajanja.

Na koncu konaca je kakao maslac isto tako osnova dobre čokolade. Naglasak je na dobroj čokoladi, jer danas zbog masovne proizvodnje čokolade neki proizvođači legalno varaju i koriste druge biljne masti, kao recimo kokosovu ili palminu, a čime je aromatičnost okusa i kvaliteta puno niža. Odlike dobre čokolade su visoki udio kakaa, nizak udio šećera i prirodna vanilija umjesto umjetno dobivenog vanilina (ili neko drugo prirodno sladilo i aroma). Za najveće privrženike čokolade na tržištu se mogu naći čokoladni proizvodi s 99% kakaa, no te su čokolade ekstremno gorkog okusa, iako imaju dodane arome naranče, vanilije ili drugog voća, no istina jest da intenzivnost gorčine ovisi o vrsti kakaa koji je korišten za pripremu čokolade.

Što veći udio kakaa ima čokolada, to je zdravija

U pravilu vrijedi da što veći udio kakaa ima čokolada, kvalitetnija je i zdravija. Nadasve omiljena mliječna čokolada je u usporedbi s plemenitim tamnim čokoladama relativno novo otkriće, jer te silne količine šećera i mlijeka su joj dodali tek prije nešto više od 150 godina i time je napravili slađom i masovno obožavanom.

No za zdravu čokoladu nije potrebno izdvojiti puno novaca, možete ju napraviti i sami. U online trgovini mojacokolada.si imate na raspolaganju sve sastojke koji su vam potrebni za pripremu domaće i zdrave čokolade, a ako vam se taj pothvat čini previše zahtijevan, onda možete voćne smoothije i lagano pecivo obogatiti najfinijim kakao zrnima i dobit ćete zdrav čokoladni obrok!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 4 minute
Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.
Vrijeme čitanja 4 minute
Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?
Vrijeme čitanja 3 minute
BAM proizvodi su namijenjeni pripremi vrhunskih slastica, odličnog izgleda i iznimnog okusa, i kod kuće. Radi se o odličnoj čokoladi za pečenje, koja je do sada bila dostupna samo najboljim svjetskim slastičarima.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.