Gorenjka, najbolja čokolada na sunčanoj strani Alpa

Slovenska čokolada
Vrijeme čitanja: 4 minute

Gorenjka zaslužuje posebnu pažnju i zbog toga što radi za prave i »ozbiljne« čokoholičare: njena divovska čokolada je mliječna čokolada teška 7 kg koja sadrži čak 3 kg cijelih lješnjaka!

Znate li možda što svaki čokoholičar zaželi kada se poželi originalne domaće kulinarske delicije? Odgovor vjerojatno svi znate: to je čokolada Gorenjka! Prva i najveća tvornica čokolade u Sloveniji ima vrlo razigranu povijest koja seže na početak 20. stoljeća kada je čokolada krenula sa svojim pobjedničkim pohodom i po drugim europskim zemljama. Danas, nakon više od 90 godina njihovog postojanja, nasmijana djevojčica u narodnoj nošnji postala je prepoznatljiv simbol tvornice koja povezuje više generacija. I neka vas ne zavede stereotip da su Gorenjci škrti: Gorenjka s lješnjacima definitivno ne škrtari!

Nastanak slovenske čokolade

gorenjka logotipPriča o nastanku slovenske čokolade je možda malce neobična jer nije započela pod spretnim prstima kakvog čokoladnog majstora, već su se proizvodnjom počeli baviti menisi iz strogog rimokatoličkog ckveng reda. Slovenski samostan trapista nalazi se u Brestanici, mjestu poznatom po dvorcu Rajhenburg u kojemsu živjeli spomenuti menisi trapisti. U tom dvorcu su 1896. upravo trapisti pokrenuli proizvodnju čokolade i likera. Samo ćemo usput spomenuti da su unatoč strogom redu i dosljednom poštovanju vjerskoga nauka bili jedni od modernijih državljana jer su još iste godine dobili svoj telefon, elektranu i tiskaru, u kojoj su uz didaktički materijal tiskali i prve omote za čokolade.

Trapisti su bili poznati po tome što su se bavili različitim gospodarskim granama, od stočarstva i voćarstva do vinogradarstva te sirarstva. Zasigurno vam je na spomen trapista odmah na pamet pao sir Trapist, i imate pravo, izrada i proizvodnja seže baš u taj rimokatolički red. Trapisti su slovili po kvalitetnim proizvodima, stoga ne čudi da su bile i njihove čokolade vrlo cijenjene i kvalitetne; 1912. godine im je sam car Franjo Josip dojelio počasni naziv Imperial i zlatnog lava kao zaštitni znak, čime su njihove čokolade i službeno uradno postale poznate po najvećoj kvaliteti.

I ako se izrazimo suvremenim riječnikom: njihova tvornica je bila brzo rastuća tvrtka koja je već na početku 20. stoljeća zapošljavala više od 30 ljudi, a proizveli su više od 40 tona čokolade na godinu! Suvremena Gorenjka to može u deset dana, ali istina je i to da je danas među nama puno više čokoholičara neko prije više od 90 godina. Iako tvornica Gorenjka i trapisti nisu neposredno povezani, isti predstavljaju temelj čokoladne industrije kakvu znamo danas.

Zadnji put smo pisali kako su se čokoladom Kraš zaslađivali na bečkom dvoru, no ni Gorenjka nije puno zaostajala po popularnosti među pripadnicima plave krvi; kraljevska obitelj Karađorđevića na putu prema Bledu više se puta zaustavljala u mjestu Lesce gdje je tadašnja Gorenjka imala svoju prodavaonicu!

Jedina slovenska tvornica čokolade koja proizvode stvara od osnovnih sastojaka do konačnog proizvoda.

gorenjka čokoladaPovijest slovenske čokolade je zbog toga puno bogatija nego što bi mogli zamisliti. Iako je Gorenjka preživjela čak nekoliko nepovoljnih razdoblja, od kojih je najgore bilo ono nakon 2. svjetskog rata i slovenske neovisnosti 1991., još uvijek kraljuje na policama trgovina na kojima nude slatke delicije ove omiljene slovenske čokolade, a njenu kvalitetu prepoznali su i izvan granica Slovenije, zato im izvoz predstavlja veliki dio prometa. Kao zanimljivost ćemo istaknuti da je Gorenjka jedina tvornica čokolade kod nas koja svoje proizvode stvara prema vlastitim receptima: od osnovnih sastojaka do konačnog proizvoda. Sasvim opravdano možemo biti ponosni na nju!

Gorenjkin zaštitni znak rodio se prije 30 godina

Koja je prva asociacija kada pomislite na Gorenjku? Usuđujemo se tvrditi da najprije pomislite na nasmijanu djevojčicu s drvenom posudom na glavi, odjevena u narodnu nošnju slovenske pokrajine Gorenjska. Taj zaštitni znak je prije 30 godina napravio Miki Muster, majstor slovenskog stripa, a tijekom godina doživio brojne preobrazbe kod kojih je »djevojčica« uvijek sačuvala široki osmijeh i prepoznatljivu drvenu posudu. Ubrzo nakon toga njihov su vizualni identitet upotpunili prepoznatljivim crvenim omotom, po čemu su njihove čokolade prepoznatljive i danas.

No da ne bismo pričali samo o tehničkim karakteristikama: Gorenjka je u zadnjim desetljećima prilično upotpunila i usavršila svoj prodajni program. Iako je još uvijek najpoznatija po mliječnoj čokoladi i čokoladi s cijelim lješnjacima, u ponudi su i čokolade s visokim udjelom kakaa (temne čokolade), čokolade s rižom te čokolade s raznim punjenjima, a asortiman nadopunjava i biskvitno pecivo svih mogućih okusa. A svi vi koji volite peći čokoladne delicije, zasigurno znate za njihove čokolade za kuhanje, bogate kakaom te čokolade u prahu kojima ćete u nadolazećim vrućim danima zasigurno posipati svoj tiramisu ili obogatiti okus sladoleda – čokoladnog naravno!

Najomiljeniji proizvod: Gorenjka velikanka s čak 3 kg cijelih lješnjaka!

Gorenjka zaslužuje posebno pozornost i zbog toga što stvara za one prave i »ozbiljne« čokoholičare: njena čokolada velikanka je mliječna čokolada od 7 kg i od toga sadrži čak 3 kg cijelih lješnjaka! A ako biste ju poželjeli još s nekim podijeliti, idealna je za zabave, ali mirne duše ju možete priuštiti sami za sebe. Kupnju možete obaviti u nekoj od trgovina Žito ili uz nekoliko klikova u najslađoj trgovini mojacokolada.si i čokolada velikanka za nekoliko će dana stići na vašu kućnu adresu. Prije toga samo napravite malo mjesta u hladnjaku kako vam se u nadolazećim toplim danima ne rastopi u ladicu umjesto u ustima!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Proizvodi iz trgovine Pogledaj sve proizvode

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 2 minuti
Poklone koji neće imati posebnu vrijednost za onoga kome ćete ih pokloniti potpuno je besmisleno kupovati.
Vrijeme čitanja 2 minuti
Pitaš li se i ti uvijek kako preliti tortu? Znaš da će okus torte biti odličan, ali isto tako želiš da torta također i lijepo izgleda? Ne znaš kako napraviti preljev za tortu? 
Vrijeme čitanja 2 minuti
Prva stvar na koju pomislimo kada čujemo riječ "dijabetičar" jest zasigurno ta da su slatkiši za njega zabranjeni. No je li zaista tako? Znaš li da na tržištu postoje čokolade koje su namijenjene upravo onima koji ne smiju konzumirati šećer? Itekako postoje. Zovu se dijabetičke čokolade.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.