Čokoladni namaz? Prvo provjerite nutritivnu vrijednost!

Čokoladni namaz? Prvo provjerite nutritivnu vrijednost!
Slatke novosti
Vrijeme čitanja: 3 minute

Najpoznatiji čokoladni namaz dokazano je nezdrav, no postoji i onaj kojim bez grižnje savjesti možete hraniti svoje dijete!

Najpoznatiji čokoladni namaz je dokazano je nezdrav, no postoji i onaj kojim bez grižnje savjesti možete hraniti svoje dijete!

Jeste li se ikad zapitali zbog čega ljudi jedu? Istina je, tijelo treba energiju, mjerenu u kalorijama, ali to nije glavni razlog. Jedemo zato što naše tijelo treba hranjive tvari! Zdrava prehrana se usredotočuje upravo na to - na opskrbljivanje tijela makro i mikro hranjivim tvarima koja su nužna za njegovo ispravno djelovanje. Energija dolazi zajedno s njima. A kada jedemo razmišljajući samo o kalorijama zdravlje se ruši. Energetski pojedemo dovoljno, ali ne ono što trebamo, zato možemo imati i problema s prekomjernom tjelesnom težinom, ali i pothranjeni i posljedično bolesni.

Najpoznatiji čokoladni namaz dokazano je nezdrav, no postoji i onaj kojim bez grižnje savjesti možete hraniti svoje dijete!

Hrana koja nam daje najviše energije, a najmanje pravih hranjivih tvari je slatka hrana. Ona je često prilično prazna odnosno siromašna zbog velikog udjela šećera, a malo bjelančevina, vlakana, zdravih masti, vitamina i minerala. Najžalosnije je naravno to da se upravo takva hrana najčešće oglašava kao ona koja je namijenjena djeci – onima kojima je zbog rasti i razvoja potrebno najviše hranjivih tvari!

Među slatkim proizvodima za djecu nalazimo one koje se neprimjerno oglašavaju kao "s puno mlijeka i kalcija", a kod kojih se prešućuje koliko šećera i palminog ulja sadrže. To još više vrijedi za čokoladne namaze. Ali ne sve – sve češće u prodavaonicama možemo pronaći i one koji nisu nezdravi.

Tri milijuna za obmanjivanje roditelja

Jeste li dovoljno kritični dok pratite televizijske oglase, vjerujete li u sve što vam govore? Svi smo vjerojatno već shvatili da sredstva za uklanjanje mrlja nemaju obećani učinak, da s pojasom za mršavljenje nećemo ukloniti masne naslage na trbuhu, da se uplaćivanjem listića za loto nećemo obogatiti. Isto bi moralo vrijediti i za hranu. Ali što kad mediji znaju biti tako uvjerljivi ...

Najpoznatija robna marka čokoladnog namaza dugo se godina oglašavala sa sloganom "zdravi doručak" i tvrdila da je u njenom proizvodu obilje kakaa i lješnjaka. A zato što regulacije u obliku zakona nije bilo, roditelji su djeci svako jutro tako rado davali čokoladni namaz i vjerovali kako im omogućavaju zdravi doručak. No istina je daleko od toga: udio kakaa i lješnjaka je minimalna, većinu namaza čine šećer i mast. Athena Hohenberg iz Kalifornije se 2010. godine, kada se sve to otkrilo, osjetila izdanom – svoje je dijete zbog laži proizvođača hranila nezdravo! I zato što Amerikanci za razliku od Europljana u slučajevima kada osjete da su prevareni, puno se lakše poslužuju prava koje im omogućava sudski sustav, odlučila se za tužbu.

I kakav je bio rezultat? Gospođa Hohenberg je u nagodbi dobila od proizvođača više od tri milijuna dolara! Ali time se nije pobrinula samo za sebe. Postigla je to da je proizvođač pristao na promijenjeno označavanje, oglašavanje i marketing proizvoda. Danas možemo svi detaljno pročitati što njegov namaz sadrži, više ne vrijedi kao zdrav i preporučiv, a prije svega je izgubio naziv čokoladni namaz. Institucije diljem svijeta reagirale su na to i odredile da za uporabu naziva čokoladni namaz proizvod mora sadržavati priličan udio čokolade odnosno kakaa, u suprotnom taj naziv ne mogu koristiti.

Čokoladni namaz koji brine o zdravlju

Vaša djeca ne mogu zamisliti palačinke bez čokoladnog namaza? Najjednostavnije će biti da nad vodenom parom rastopite malo kvalitetne čokolade i dodate malo kokosovog ili drugog zdravog ulja ili maslaca (od kakaa, kikirikija itd.), a inače možete u prodavaonicama s kvalitetnim čokoladnim proizvodima i zdravim namirnicama već pripremljene namaze. Isti sadrže puno kakaa i lješnjaka, u njima ima zdravih masti, a šećer se ne dodaje – u slučaju potrebe za slađim okusom za to brinu zdrava prirodna sladila, na primjer stevija. Palačinke ili doručak mogu biti zdravi ako ne kupujete jeftine proizvode, već pazite na kvalitetu – i naravno pročitate podatke o hranjivoj vrijednosti proizvoda. Ne zaboravite: nisu važne kalorije, već hranjive tvari!

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 4 minute
Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.
Vrijeme čitanja 4 minute
Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?
Vrijeme čitanja 3 minute
BAM proizvodi su namijenjeni pripremi vrhunskih slastica, odličnog izgleda i iznimnog okusa, i kod kuće. Radi se o odličnoj čokoladi za pečenje, koja je do sada bila dostupna samo najboljim svjetskim slastičarima.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.