Čokoladni namaz, savršeni užitak na žlicu

Čokoladni namaz, savršeni užitak na žlicu
Slatke novosti
Vrijeme čitanja: 2 minuti

Čokoladni namaz mijenja poimanje kruha. Spodnese mu primat osnovne namirnice koja se urezala u povijest naroda te ga taj povijesni simbol sreće i blagostanja, žlahtnosti in domačnosti, reducira na površinu za slađe nanose.

Čokoladni namaz mijenja poimanje kruha. To apsolutno više nije osnovna namirnica kao što već stoljećima vrijedi u povijesti naroda, već ga taj povijesni simbol sreće, blagostanja, plemenitosti i topline doma reducira na podlogu za slađe nanose. Točnije: na tanku podlogu za deblji slatki nanos.

Namaz koji je podredio doručak

Michele Ferrero je s poznatom Nutellom, namazom od lješnjaka i čokolade, kojem je kasnije pridružio još proizvode kao što su Mon Chéri, Ferrero Rocher, Rafaello, Kinder jaja i sl., sinonim je za iznimnu pričo o uspjehu. Nutella ove godine slavi 50. rođendan, a na svom početku nije trebala nikakav vrišteći marketing kako bi pronašla put do srca velikog broja djece, najprije one s Apeninskog poluotoka, a onda i sve ostale širom svijeta, gdje je uz usavršeni marketinški pristup s ponosom stigla.

Postala je redoviti element dječjih doručaka, zapravo i više od toga jer je marmeladu, maslac, med, skutu, voće i sve omiljene jutarnje namirnice gurnula na rub kuhinjskog stola, a sebe naravno u sredinu, gotovo je zamijenila i vazu sa svježim tulipanima. Samodostatna kao što jest, doprinijela je da se cijele generacije djece raduju doručku više nego bilo kojem drugom obroku. A roditelji ujutro u pravilu nemaju ni puno volje ni vremena za nagovaranje da djeca trebaju jesti zdravu hranu. No ne bi bilo baš pošteno kad bi se prepustili zavaravanju: nisu samo djeca ta koje opsjeda ovaj čokoladni namaz; ima puno takvih i među odraslima. Teza da neumorna ljubav do svega slatkog s godinama polako gubi na snazi donekle jest točna. Da slatko »odrasli« i »odgovorni« i ne trebaju baš previše. Možda s biološkog stajališta zaista ne, no nerijetki su oni koji itekako vrlo rado u staklenu teglicu zaviruju žlicom. Velikom žlicom. I zaboravljaju na kruh. I mlijeko. Istina je da se većina suzdržava da to urade pred (svojom) djecom, ali oni prije ili poslije idu na spavanje …

Širenje alternativa

No namaz od čokolade i lješnjaka je u vidu raznih navika i načina prehranjivanja doživio nemalo prilagodbi. Dok su alergije u zapadnom svijetu već godinama u porastu i preosjetljivosti na određenu hranu sve je više, u skladu s tim mijenja se i ponuda. Što između ostalog znači da nije više sve u rukama kozmopolitske Nutelle i u našem podneblju posebno omiljene i s nostalgijom gledane aromatizirane viki kreme. Na policama trgovina, posebice onih specijaliziranih, moguće je pronaći podosta čokoladnih namaza koji ne sadržavaju mlijeko, lješnjake, soju i druge poznate alergene. Time je ponuda napravila primjetan korak kako prema dijabetičarima, tako i veganima koji su se izbjegavajući sve proizvode životinjskog porijekla, još ne tako davno morali za takav oblik užitka najčešće snaći sami. Industrijski pripremljeni proizvodi su do te kategorije stanovništva naprosto bili silno ignorantski. U ovome trenutnu su i ekološki osviješteni zadovoljniji jer se povećava i ponuda čokoladnih namaza od ekološko proizvedenog kakaa i bez genetsko modificiranih organizama. U pravilu svi ti proizvodi sadrže puno manje šećera od onih uobičajenih čokoladnih namaza. Problem rafiniranog šećera nije samo put prema većoj tjelesnoj težini i u poteškoćama kardiovaskularnog sustava, već je problematična i činejnica da mora organizam za preradu šećera trošiti mnoge dragocjene elemente, a koji se u tijelo neće vratiti baš s lakoćom.

Barbara K.
Podpora strankam
Nov okus čokolade? Nov okus čokoladnega moussa? Let's test!

Vijesti Sve vijesti

Vrijeme čitanja 4 minute
Uskoro će proslava i tebe su zadužili za pripremu deserta. Glavnu ulogu ima torta. Kako, dakle, napraviti najbolju tortu? S tobom dijelimo nekoliko savjeta uz koje priprema torte neće biti stres, već zabava.
Vrijeme čitanja 4 minute
Vanilija je kraljica začina. Uz cimet je najčešće upotrebljavana u slasticama. Osim toga, utječe na naše raspoloženje, pa čak pomaže i kod umora i tjeskobe. Ali kako je upotrijebiti?
Vrijeme čitanja 3 minute
BAM proizvodi su namijenjeni pripremi vrhunskih slastica, odličnog izgleda i iznimnog okusa, i kod kuće. Radi se o odličnoj čokoladi za pečenje, koja je do sada bila dostupna samo najboljim svjetskim slastičarima.

Kreiraj kao pravi Čokochef!

Upiši svoju elektroničku adresu na koju ćemo ti poslati besplatnu e-knjigu recepata koja sadrži 9 totalno kul čokoladnih recepata priznatih slovenskih čokochefova.